Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

dill-3411824_960_720

Mihez kezdj a fűszernövényeiddel?

A friss fűszer mindig jobb a szárítottnál, ez vitán felül áll a hobbi- és a profi szakácsok között is. De a cserepes fűszernövények nagyja gyakran a kukában landol. Mit lehet hát tenni?

barbecue-2920662_960_720

Így grillezd a zöldségedet!

Nincs nyár grillezés nélkül, de az egyre növekvő kedv ellenére is sokan még mindig csak a húsok sütésére gondolnak ilyenkor. Pedig megannyi zöldség éppúgy illik a rácsra vagy platnira!

lemon-3095881_960_720

Szódával itta már Vörösmarty is – azaz a szikvíz mint hungarikum

Hungarikumként tekintünk a szikvízre már évek óta, mégsem magyar találmánynak tartják. Cikkünkben utánajárunk, hogy pontosan mi is az, amivel Jedlik Ányos forradalmasította a vízfogyasztást.

zila kenyérhús leberkase

Különc street food: a húskenyér

Egyre több teret kapnak itthon is a különböző országok street foodjai. Ezek azok a finomságok, amik gyorsételek ugyan, de minőségükkel sokkal többet nyújtanak, mint a jól ismert sarki burgeresek. Az egyik igazán finom, egyszerű és laktató fogás a húskenyér vagy eredeti nevén Leberkäse.

heti_0928-7

Mátyás király asztala, avagy honnan indult a magyar gasztronómia?

A legelső gasztronómiai leírások Mátyás idejéből származnak, tehát innentől tudunk csak következtetni, hogy honnan jutott el oda a magyar konyhai kultúra, ahol ma van. Honnan a „mindenhez kenyeret eszünk” hozzáállása és vajon tényleg ősi magyar találmány a csirkepaprikás?

dianás

A Diana varázsa – sósborszesz és cukorka

Vajon miért olvadt eggyé a Diana és a sósborszesz név? Honnan indult a mindenki által kedvelt cukorka története és hol tart most?

január

Krémesből sohasem elég

Egy krémesnél csak egyetlen dolog jobb – sok krémes! Márpedig van belőle sok-sok variáció – most megkíséreljük őket számba venni!

tokaj-1396312_960_720

Gasztrohungarikumok 2.: Borok

Magyarországon 22 borvidékről kerülnek a hazai és a külföldi asztalokra csodálatos italok, de mindösszesen két terület készít valódi hungarikumnak számító nedűket: a tokaji és az egri. A tokaji aszú és az egri bikavér nem véletlenül kerültek nemzeti oltalom alá.

sanpellegrino_hp_66_bocuse

Hamarosan itt a Bocuse D’or európai döntője

Az ezévi európai döntőben Pohner Ádámért szoríthatunk majd, aki mindössze 25 éves, mégis ez a második Bocuse D’or versenye, ugyanis Széll Tamás kettese után commisként második lett a két évvel ezelőtti magyar válogatón.

pexels-photo-416528

Magyarország, az ásványvizek hazája

Víz nélkül nincs élet! Ezt már kisgyerekként megtanulja mindenki, arról azonban már kevesebb szó esik, hogy azok, akik Magyarországon élnek, milyen szerencsés helyzetben vannak.