Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Mihez kezdj a fűszernövényeiddel?
A friss fűszer mindig jobb a szárítottnál, ez vitán felül áll a hobbi- és a profi szakácsok között is. De a cserepes fűszernövények nagyja gyakran a kukában landol. Mit lehet hát tenni?
Így grillezd a zöldségedet!
Nincs nyár grillezés nélkül, de az egyre növekvő kedv ellenére is sokan még mindig csak a húsok sütésére gondolnak ilyenkor. Pedig megannyi zöldség éppúgy illik a rácsra vagy platnira!
Szódával itta már Vörösmarty is – azaz a szikvíz mint hungarikum
Hungarikumként tekintünk a szikvízre már évek óta, mégsem magyar találmánynak tartják. Cikkünkben utánajárunk, hogy pontosan mi is az, amivel Jedlik Ányos forradalmasította a vízfogyasztást.
Különc street food: a húskenyér
Egyre több teret kapnak itthon is a különböző országok street foodjai. Ezek azok a finomságok, amik gyorsételek ugyan, de minőségükkel sokkal többet nyújtanak, mint a jól ismert sarki burgeresek. Az egyik igazán finom, egyszerű és laktató fogás a húskenyér vagy eredeti nevén Leberkäse.
Mátyás király asztala, avagy honnan indult a magyar gasztronómia?
A legelső gasztronómiai leírások Mátyás idejéből származnak, tehát innentől tudunk csak következtetni, hogy honnan jutott el oda a magyar konyhai kultúra, ahol ma van. Honnan a „mindenhez kenyeret eszünk” hozzáállása és vajon tényleg ősi magyar találmány a csirkepaprikás?
A Diana varázsa – sósborszesz és cukorka
Vajon miért olvadt eggyé a Diana és a sósborszesz név? Honnan indult a mindenki által kedvelt cukorka története és hol tart most?
Krémesből sohasem elég
Egy krémesnél csak egyetlen dolog jobb – sok krémes! Márpedig van belőle sok-sok variáció – most megkíséreljük őket számba venni!
Gasztrohungarikumok 2.: Borok
Magyarországon 22 borvidékről kerülnek a hazai és a külföldi asztalokra csodálatos italok, de mindösszesen két terület készít valódi hungarikumnak számító nedűket: a tokaji és az egri. A tokaji aszú és az egri bikavér nem véletlenül kerültek nemzeti oltalom alá.