Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

cheese-g7a0b94dec_1280

Sajt-kisokos II. – Így készül a sajt

Cikksorozatunk előző részében a sajt történetét mutattuk be. Ezen a héten a sajtgyártás izgalmas folyamatának bemutatásával folytatjuk.

azzedine-rouichi-YW_5rJvAdKw-unsplash

Sajt-kisokos I. – A sajt története

Legyen szó akár francia lágy sajtokról, akár az olyan évekig érlelt finomságokról, mint az olasz parmezán, a sajt évezredek óta fontos és széles körben kedvelt élelmiszerünk. Az elkövetkező hetekben olyan cikkeket olvashattok majd a blogunkon, melyekből minden kiderül, amit a sajtról tudni érdemes. Ezen a héten a sajtkészítés történetét mutatjuk be.

mason-jars-g160cde5fb_1280

Természetes tartósítási eljárások

Nem csak tartósítószerekkel óvhatjuk meg ételeinket a romlástól. Számos természetes tartósítási eljárás ismert, melyeket az emberiség évezredek óta használ, és az élelmiszeripar a mai napig alkalmaz. E heti blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat. Az élelmiszerek romlásának egyik leggyakoribb oka a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák elszaporodása. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, hőmérsékletnek, nedvességtartalomnak és a közeg…

george-dagerotip-aJOZ3CWdzxI-unsplash

Házi szörpök a tavasz illatos virágaiból

Tudtad, hogy kedvenc virágaid nemcsak csokorba rendezve, vázában kerülhetnek az asztalra, hanem sokukból ízletes szörp is készíthető? Blogcikkünkben négy virágot mutatunk be, melyekből isteni házi szörpöket készíthetünk.

Névtelen terv (19)

Ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket nyugodtan lefagyaszthatod

Hála a modern technológia vívmányainak, a tavaszi zöldségek és gyümölcsök frissességét akár hónapokon át megőrizhetjük, ha megfelelő körülmények között tároljuk, például lefagyasztjuk őket. Azonban nem ajánlatos minden ételt a mélyhűtőbe tenni. Blogcikkünkben bemutatjuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket nyugodt szívvel lefagyaszthatunk.

pexels-tara-winstead-7123148

3+1 izgalmas ötlet a muffinformák felhasználásához

Ki mondta, hogy a muffinformában csak muffin készülhet? Itt az ideje, hogy elővedd a szekrényed mélyéről ezt a konyhai eszközt és kipróbálj valami újat! Blogcikkünkben 3+1 ötletet szedtünk össze neked, melyekkel érdemes kísérletezned

279084559_10161751720184829_8831995962182839212_n

A zöldségek királya, a spárga

A spárga egészen a 20. századig igazi ritkaságnak, előkelő csemegének számított. Annak ellenére, hogy mára már széles körben elterjedt hozzávaló, íze és megjelenése még mindig az elegancia és a különlegesség benyomását kelti, így nem véletlen, hogy sokan a zöldségek királyaként hivatkoznak rá. A spárgafogyasztás óriási múltra tekint vissza. Már időszámításunk előttről is maradtak fenn képes…

sorrel-g84dd7a3d1_1280

Zsenge tavaszi egészségbomba: a sóska

A sóska a menzák egyik legrettegettebb étele, melyet sokan felnőtt korukra sem szeretnek meg. Pedig a zöldség megfelelően elkészítve igazán ízletes fogások alapanyaga lehet, fogyasztásának ráadásul számos pozitív élettani hatása van.

milada-vigerova-xGRFiiqhU9o-unsplash-1536x1008

Csírába zárt egészség

A növényi csírák fogyasztása nem ok nélkül válik egyre népszerűbbé hazánkban is. Amellett, hogy zsenge ízük a legkülönfélébb fogásokat egészítheti ki, rendkívül egészségesek is. Blogcikkünkből megtudhatod, miért érdemes fogyasztanod őket.

soda-g73aa68ecc_1280

Tavaszi nagytakarítás természetesen

A tavasz a megújulás, felfrissülés évszaka. Nem csoda, hogy a legtöbben ekkorra időzítik az éves nagytakarítást is. Blogcikkünkben mutatunk néhány praktikát, melyek segítségével természetesen frissíthetjük fel, tisztíthatjuk meg az otthonunkat.