Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Finom különlegességek bozdavirágból
A tavasz végi, nyár eleji hetek sokak számára nem lennének teljesen a bodza sajátos íze nélkül. A jellegzetes, fehér, tányér alakú virágokból nemcsak szörp készülhet hanem számos más ételnek és italnak is egyedi ízt adhat.
Innen ered a madártej neve
A madártej ízletes, frissítő desszert, amely a meleg napokon különösen jól tud esni, és akár otthon is könnyen elkészíthetjük. De vajon miért hívjuk madártejnek, ha az ételnek legfeljebb annyi köze van a madarakhoz, hogy az alapanyagai között tojást is találunk?
Az esküvői torta története
Ma már talán el sem tudnánk képzelni olyan esküvőt hazánkban, amelyen nem jelenik meg a több emeletes esküvői torta, melyből az ifjú pár ünnepélyesen vágja ki az első szeletet, melyet házasként először fogyasztanak közösen. Szinte hihetetlen, hogy esküvői tortát már évezredekkel ezelőtt is készítettek.
Az illatozó virágoktól a befőttes üvegekig – Így készül a méz
Az év ezen szakában akár a városi utcákat róva is meg-megcsaphat bennünket az akác édes illata. Ezzel nem csak mi vagyunk így. A virágfürtöket a méhek is előszeretettel látogatják, hogy a nektárjából és a levél- és pajzstetvek által kiválasztott mézharmatból mézet készítsenek. E heti blogcikkünkből ezt a folyamatot ismerheted meg.
Különleges finomságok egyenesen a Disney rajzfilmekből
Veled is előfordult már, hogy a családi filmezések során megkívántad a képernyőn látható finomságokat? Ezen a héten olyan ikonikus finomságokat mutatunk be, melyek a Disney rajzfilmekben is megjelentek, és amelyeket akár Te magad is könnyedén elkészíthetsz otthon.
Egyszerű de nagyszerű húsvéti maradékmentő ételek
Megértjük, ha a húsvéti lakomázások után a legtöbben nem is bírnak ránézni a megmaradt sonkára, tojásra és a megszikkadt húsvéti kalácsra. Kidobni persze igazán kár lenne ezeket a finomságokat. Blogcikkünkben most néhány remek húsvéti maradékmentő ételt mutatunk be. Az ízletes füstölt sonka remek csemege, azonban ha mi is bevásároltunk belőle, és a rokonok is csomagolnak…
A húsvéti finomságok szimbolikus jelentése
Sonka, főtt tojás, ízletes, friss zöldségek, finom, foszlós kalács… A húsvéti ünneplés nem lenne ugyanaz a megszokott ízek nélkül. A hagyományos húsvéti reggelit azonban nemcsak azért fogyasztjuk ilyenkor, mert ízletes: minden egyes étel szimbolikus jelentéssel bír. Blogcikkünkből most ezeket a jelentéseket ismerheted meg.
Tojásfestés nagyanyáink módszereivel
Igaz, ma már a legtöbb húsvéti locsolót csokitojással, netán pénzzel lepik meg, a gyönyörű hímestojások elkészítésének régen komoly hagyománya volt. Ha napjainkban valaki tojásfestésre adja a fejét, már általában erre a műveletre kitalált tojásfestékeket használ, pedig a természetben nagyszerű festőanyagokat lelhetünk fel. Blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.