Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Hihetetlen karácsonyi ételrekordok
Karácsonykor minden csillogó, impozáns és látványos. Nem csoda, hogy a téli ünnepek idején számtalan elképesztő vagy éppen mulatságos Guinness-világrekord születik – ezek közül nem egy ételekhez köthető. Ezek közül mutatunk most be nektek néhányat.
Bemutatjuk a Zila karácsonyi kínálatát
Nálatok sem teljes a karácsony bejgli, ellenállhatatlan aprósütemények, hidegtál és olyan elmaradhatatlan karácsonyi fogások nélkül, mint például a halászlé vagy a töltött káposzta? Egy ilyen megterhelő év után persze tökéletesen megértjük, ha a jól megérdemelt karácsonyi szabadságot nem a konyhában szeretnéd tölteni. Bízd magadat nyugodtan a Zilára! Blogcikkünkben bemutatjuk ízletes ételeinket, melyekkel a Te karácsonyi asztalodat is tökéletesebbé tehetjük.
A mézeskalács ezeréves története
Tudtad, hogy a forralt borhoz hasonlóan a mézeskalács készítésének hagyománya is évezredes múltra tekint vissza? Cikkünkben ennek az ízletes süteménynek a történetét mutatjuk be.
6+1 szuper gasztroajándék ötlet karácsonyra
Az otthon elkészített gasztroajándék személyesebb, hasznosabb és környezetbarátabb, minta boltban vásárolt apróságok zöme. Nem véletlenül határoznak úgy egyre többen, hogy ilyesmikkel lepik meg barátaikat, rokonaikat karácsony alkalmából. Ezen a héten összeszedtünk néhány izgalmas ötletet, melyek segítségével igazán egyszerű, mégis kreatív apróságokat készíthetünk otthon szeretteink számára.
A francia konyha öt alapmártása
Akik egy kicsit is jártasak a gasztronómiában, minden bizonnyal hallottak már az öt francia alapszószról vagy anyaszószról, ahogy a francia Sauce mère kifejezés szószerinti fordítása után nevezni szokták őket. Ezek a mártások számtalan jól ismert fogás valamint további szószok alapanyagául szolgálnak.
Természetes probiotikumokkal az emésztőrendszer egészségéért
Különböző médiumokban a legtöbben már találkozhattunk a probiotikum kifejezéssel. Azt azonban kevesen tudják, hogy pontosan mik azok a probiotkumok, és miért elengedhetetlenek az emésztő- és immunrendszer egészséges működése szempontjából. Blogcikkünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.
Már az ókori rómaiak is ezzel melegedtek: Éljen a forralt bor!
Ki ne melegedne ízletes, forró italokkal at egyre hűvösebbé váló késő őszi, kora téli estéken? Egy fűszeres forralt bor alkoholtartalmának köszönhetően kívül-belül átmelegít, ráadásul az íze is kellemesen fűszeres. Nem csoda, hogy már az ókori Rómában is előszeretettel fogyasztották.
Borzongató nassolnivalók a halloweeni asztalra
Ugyan a modern korban elsősorban az angolszász országokban van hagyománya a megünneplésének, a hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy megtartják a Halloweent családjukkal, barátaikkal. Ha igazán emlékezetes ünneplést akarunk előkészíteni, az ilyenkor megszokott hátborzongató jelmezek és díszlet mellett a nassolnivalók küllemére is érdemes figyelmet fordítani. Blogcikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, melyek mentén nekivághatunk az év legborzongatóbb ünnepére való konyhai készülődésnek.
A magyar konyha a középkorban – Így étkeztek a felmenőink évszázadokkal ezelőtt
Ugyan ma már valószínűleg nem tudjuk elképzelni a magyar konyhát paprika, krumpli vagy éppen paradicsom nélkül, ezek a termékek a 16-17. századig nem álltak rendelkezésre Magyarországon. Hogy mit ettek akkor őseink a középkorban? Blogcikkünkből kiderül.
Vasárnapi ebéd a világ minden táján
Ha meghalljuk a vasárnapi ebéd szókapcsolatot, a legtöbben valószínűleg máris a szánkban érezzük az ízes húslevest és a roppanó bundájú rántott húst. Azt hihetnénk, hogy a kiemelt fontossággal bíró vasárnapi étkezésnek csak hazánkban van hagyománya, számos nemzetnek megvan a maga „vasárnapi ebéde”. Blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.