Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Minden, amit a kávéról tudnod kell II. – A robusta és az arabica
A legtöbben, ha a kávéra gondolunk, az erőt adó fekete ital, esetleg a markáns illatú, sötétbarna kávébabok jutnak eszünkbe. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéfajták családjába tartozó növények közül kettőből is készítünk kávéitalt. Blogcikkünkben most ezt a két növényt mutatjuk be.
Minden, amit a kávéról tudnod kell I. – A kávé eredete és elterjedése
Ma már alapvetés számunkra, hogy beüljünk vagy éppcsak beszaladjuk egy kávézóba egy finom, energetizáló italért, amelyhez szinte minden étteremben, cukrászdában, sőt a saját otthonunkban is hozzájuthatunk. De vajon hogyan talált rá az ember az egész világot meghódító kávéra, és milyen folyamatokon esik át a növény, mire zamatos kávéitalként az asztalunkra kerül. Blogcikkünkből kiderül.
Éljenek a tavasz slágerzöldségei!
Ha a tavaszi zöldségekről beszélünk, ínyenc körökben általában csupán a spárgáról és a medvehagymáról esik szó. E heti blogcikkünkben néhány méltatlanul elfeledett, ám annál nagyszerűbben felhasználható tavaszi zöldséget mutatunk be.
Krém-kisokos: sütemény töltelékek, melyeket nem árt ismerni
Nem bűn az, ha valaki nem mozog otthonosan a konyhában, az pedig végképp nem megbocsáthatatlan, ha a sütemények, torták világában egyáltalán nincs otthon, hiszen a cukrászat sokrétű tudomány. Blogcikkünkkel azokat szeretnénk segíteni, akik közelebbről megismerkednének a tortasütés fortélyaival.
Ízletes és egészséges – Itt a medvehagymaszezon!
Kellemes erdei sétákat téve az ország számos pontján megcsaphat minket a medvehagyma egyedülálló aromája. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, isteni hagymafélét azonban nemcsak különleges íze, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk.
Nosztalgiázz klasszikus menzai fogásokkal otthon!
Lehetett szeretni és lehetett utálni az iskolai menzát, egy azonban biztos: a hagyományos menzai fogások szerves részét képezték életünk első két évtizedének. És ugyan ínyenc fogásoknak aligha nevezhetők ezek a klasszikus ételek, kellemes nosztalgikus érzésekkel tölthet el az ízük.
Húsvéti reggeli mindenmentesen
Nincs könnyű helyzetben az a háziasszony, akinek olyan családra kell hagyományos ünnepi fogásokat az asztalra varázsolnia, amelyben egy vagy netán több tag is különleges étrendet követ. A húsvéti menü különösen feladhatja a leckét. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy lehet mégis kihozni belőle a maximumot.
4+1 nem mindennapi desszert alapanyag
Ahogy egyre jobban megismerjük a különböző ételérzékenységeket, diétákat, egyre változatosabb receptek lehetnek a segítségünkre, hogy számukra is finom, izgalmas édességeket készíthessünk – gyakran egészen váratlan alapanyagok felhasználásával. E heti blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.
Ehető virágok: természetes dekoráció a tányéron
Az utóbbi években egyre divatosabbá vált cukorból, fondantból vagy marcipánból készült virágok helyett valódi, ehető növényekkel díszíteni a szebbnél szebb tortakölteményeket, süteményeket, sőt egyes esetekben a salátákat is. E heti blogcikkünben bemutatjuk, hogy mely virágokat használhatjuk bátran erre a célra.