Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

coffee-171653_1920

Minden, amit a kávéról tudnod kell II. – A robusta és az arabica

A legtöbben, ha a kávéra gondolunk, az erőt adó fekete ital, esetleg a markáns illatú, sötétbarna kávébabok jutnak eszünkbe. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéfajták családjába tartozó növények közül kettőből is készítünk kávéitalt. Blogcikkünkben most ezt a két növényt mutatjuk be.

nathan-dumlao-KixfBEdyp64-unsplash

Minden, amit a kávéról tudnod kell I. – A kávé eredete és elterjedése

Ma már alapvetés számunkra, hogy beüljünk vagy éppcsak beszaladjuk egy kávézóba egy finom, energetizáló italért, amelyhez szinte minden étteremben, cukrászdában, sőt a saját otthonunkban is hozzájuthatunk. De vajon hogyan talált rá az ember az egész világot meghódító kávéra, és milyen folyamatokon esik át a növény, mire zamatos kávéitalként az asztalunkra kerül. Blogcikkünkből kiderül.

carrots-6148040_1920

Éljenek a tavasz slágerzöldségei!

Ha a tavaszi zöldségekről beszélünk, ínyenc körökben általában csupán a spárgáról és a medvehagymáról esik szó. E heti blogcikkünkben néhány méltatlanul elfeledett, ám annál nagyszerűbben felhasználható tavaszi zöldséget mutatunk be.

chocolate-3317143_1920

Krém-kisokos: sütemény töltelékek, melyeket nem árt ismerni

Nem bűn az, ha valaki nem mozog otthonosan a konyhában, az pedig végképp nem megbocsáthatatlan, ha a sütemények, torták világában egyáltalán nincs otthon, hiszen a cukrászat sokrétű tudomány. Blogcikkünkkel azokat szeretnénk segíteni, akik közelebbről megismerkednének a tortasütés fortélyaival.

garlic-leaves-1378010_1920

Ízletes és egészséges – Itt a medvehagymaszezon!

Kellemes erdei sétákat téve az ország számos pontján megcsaphat minket a medvehagyma egyedülálló aromája. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, isteni hagymafélét azonban nemcsak különleges íze, hanem jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk.

cafeteria-544871_1920

Nosztalgiázz klasszikus menzai fogásokkal otthon!

Lehetett szeretni és lehetett utálni az iskolai menzát, egy azonban biztos: a hagyományos menzai fogások szerves részét képezték életünk első két évtizedének. És ugyan ínyenc fogásoknak aligha nevezhetők ezek a klasszikus ételek, kellemes nosztalgikus érzésekkel tölthet el az ízük.

DSC05128-2

Húsvéti reggeli mindenmentesen

Nincs könnyű helyzetben az a háziasszony, akinek olyan családra kell hagyományos ünnepi fogásokat az asztalra varázsolnia, amelyben egy vagy netán több tag is különleges étrendet követ. A húsvéti menü különösen feladhatja a leckét. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy lehet mégis kihozni belőle a maximumot.

background-906135_1920

4+1 nem mindennapi desszert alapanyag

Ahogy egyre jobban megismerjük a különböző ételérzékenységeket, diétákat, egyre változatosabb receptek lehetnek a segítségünkre, hogy számukra is finom, izgalmas édességeket készíthessünk – gyakran egészen váratlan alapanyagok felhasználásával. E heti blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

alexa-soh-7vxAsYGS-cY-unsplash

Ehető virágok: természetes dekoráció a tányéron

Az utóbbi években egyre divatosabbá vált cukorból, fondantból vagy marcipánból készült virágok helyett valódi, ehető növényekkel díszíteni a szebbnél szebb tortakölteményeket, süteményeket, sőt egyes esetekben a salátákat is. E heti blogcikkünben bemutatjuk, hogy mely virágokat használhatjuk bátran erre a célra.

mimosa-5989110_1920

Készíts Te is csodaszép tavaszi asztaldíszeket otthonodba!

Tavasszal a természet a téli kopárság után csodaszép díszbe öltözik. Vedd fel a versenyt a zöldellő fákkal és viruló virágokkal, és öltöztesd Te is tavaszi pompába az otthonodat! E heti blogcikkünkben ehhez adunk néhány egyszerű tippet.