Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

casserole-dish-2776735_1920

Így mentsd meg a maradékokat a kidobástól

Bizonyára mindannyiunknak volt már olyan élménye, hogy addig-addig tologattunk a hűtőben egy fél adag pörköltet vagy mondjuk az előző napokról megmaradt, köretként tálalt rizst, míg az lassan megromlott, nekünk pedig nem maradt más választásunk, minthogy végül kidobjuk, kiöntsük. Blogcikkünkben néhány olyan ételt mutatunk be, amelyek segíthetnek az ilyen jellegű maradékok megmentésében.

tea-923080_1920

Forró és gyümölcsös – Melegedj Te is sült teával!

Bár hazánkban nem sokan ismerik, több okból is érdemes lehet felvenni a testet-lelket átmelegítő, rendszeresen készített forró italok listájára. Na, de hogyan is kell elképzelnünk a sült teát? Blogcikkünkben bemutatjuk ezt az izgalmas teakülönlegességet.

rose-hip-493784_1920

A csodás csipkebogyó a konyhában

A vadrózsa (Rosa canina) terméseként ismert piros, enyhén hosszúkás, élénkpiros bogyós termését, a csipkebogyót egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is nevezik. Magas C-vitamin tartalma miatt igazán egyedülálló alapanyag lehet az őszi-téli időszakban.

cocktail-1058237_1920

A hétköznapi esték ízletes frissítői, a moktélok

Sokakkal együtt Te is megfogadtad a hónap elején, hogy száraz januárt tartasz és az év első heteiben nem fogyasztasz alkoholt? Vagy csak olyan ízletes felfrissülésre vágysz, amelyet garantáltan nem kísérnek másnap olyan kellemetlen tünetek, mint például fejfájás vagy émelygés? Egy moktél bármely alkalomra tökéletes választás lehet.

wood-744306_1920

6+1 étel, amelyek hírességek nevét őrzik

Míg egyes ételekről pontosan tudjuk, hogy mely ismert személyről kapták a nevüket, másokról talán azt sem sejtjük, hogy hírességek után nevezték el őket. Blogcikkünkben ezen a héten bemutatunk néhány ismert és néhány kevésbé ismert példát is.

celery-700084_1920

Éljen a konyha téli csoda alapanyaga, a zeller!

A zeller ugyan megosztó ételnek számít, lehet szeretni, lehet nem szeretni, jótékony élettani hatásairól mindenképpen megéri beszélni. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan haszosíthatjuk a konyhában és egészségünk fenntartása érdekében.

121062682_10160350685594829_581243365475578279_o

Az ebédek egészséges kísérői, a savanyúságok

Egy tálka finom csalamádé, vagy néhány savanyú uborka nemcsak jól esik a főfogások mellé, de ezek a savanyított zöldségkeverékek dúskálnak olyan vitaminokban, ásványi anyagokban és probiotikumokban is, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. A téli időszakban pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.

spill-5805062_1920

4+1 étel a macskajaj kúrálására

Egy átmulatott szilveszteri éjszaka után könnyedén kelhetünk kínzó fejfájással, émelygő gyomorral, kiszáradt torokkal és lüktető halántékkal. És ugyan ilyenkor aligha az evés az első gondolatunk, néhány étel a segítségünkre lehet ebben a kellemetlen helyzetben.

132978865_10160573945989829_8245390506802556256_o

Hagyományos szilveszteri fogások

A karácsonyi menüsorhoz hasonlóan az új évet köszöntő fogásoknak is nagy hagyománya van. Ezek a hagyományok, bár tájegységenként, vagy gyakran háztartásonként is változnak, hasonló alapokra, hasonló elemekből építkeznek. De vajon minek köszönhetjük, hogy pont lencsét eszünk, vagy vendéglátóink malacsülttel, netán virslivel várnak bennünket? E heti blogcikkünkben erre keressük a választ. Bár az idei évben sok…

131219579_10160539270089829_2728937927662545238_o

Legendás karácsonyi édességek nyomában

Ma már talán el sem tudnánk képzelni a téli ünnepeket olyan édességek nélkül, mint például a bejgli vagy a szaloncukor, pedig ezek közül az ikonikus desszertek közül néhány csak az utóbbi évtizedekben, évszázadokban vált a decemberi ünnepek részévé. E heti blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan is terjedtek el hazánkban. Csokimikulás Magyarországon talán nincs olyan gyerek, aki ne…