Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

stool-4461068_1920

Boszorkányos ételek Luca napján

Luca napjához számos régi hagyomány és babonaság kötődik, melyek középpontjában gyakran egy-egy étel áll. Noha mára már sok feledésbe merült, ezen a héten szeretnénk feleleveníteni legizgalmasabbakat.

snow-1813157_1920

A csokoládén túl: mi minden kerülhet egy Mikulás-csomagba

A Mikulás-csomagról a legtöbbeknek valószínűleg az átlátszó piros nejlon jut eszébe, amelyre a szakállas apó képét nyomtatták, benne pedig csokoládéfigura, szaloncukor rejlik. Kis kreativitással azonban egészségesebb, izgalmasabb csomagokat is összeállíthatunk gyermekeink számára.

DSC06747-49

4+1 ok, amiért megéri a ZilaGO-tól rendelni

Az élet úgy hozta, hogy ismét le kell mondjunk a közös kávézások élményéről – a ZilaGO-nak köszönhetően azonban a Zila ételei és süteményei eljuthatnak azokhoz is, akik eddig ugyan hozzánk jöttek, ám most az újabb járványügyi korlátozások miatt erre nincs lehetőségük. 

coffee-1974841_1920

Italok, amelyek a testet és a lelket is átmelegítik

A hűvösödő idő, a szürke ég és az egyre rövidülő nappalok nemcsak azzal járnak, hogy elő kell keríteni a télikabátot a szekrény mélyéről, de sok esetben a lelkünket is megviselhetik. Ebben a helyzetben egy puha, meleg pokróc és a finom forró ital csodákra képes az ember hangulatával. Ezen a héten ezek közül az italok közül mutatunk be néhányat.

123769187_1092224231217421_6153707026163748245_n

Ez köti a libát Márton-naphoz

Márton-napon márpedig libát eszünk. De miért is? E heti blogcikkünkben a Márton-napi népszokások és ünnepségek eredetének járunk utána.

fruit-5517962_1920

Befőzés ősszel is? Miért ne!

Sokan a nyárhoz kötik a lekvárok, befőttek, szörpök, chutney-k eltevését, pedig ilyenkor ősszel is remek alapanyagok közül válogathatunk, amelyeket kreatívan variálva, fűszerezve nagyszerű készítményekkel gazdagíthatjuk a kamránk polcain pihenő készleteket.

cupcakes-5654436_1920

Hangulatos őszi dekoráció a lakásban és az ebédlőasztalon

Ilyenkor ősszel a természetet járva gyakran kívánjuk, hogy bárcsak az otthonunkba is becsempészhetnénk az őszi fák tarkaságát, a föld és a levelek kellemes illatát és az évszak egyedülálló hangulatát. E heti blogcikkünkben ehhez adunk néhány tippet.

water-2296444_1920

Ásványvíz, forrásvíz, csapvíz – Mit igyunk, hogy egészségesen oltsuk a szomjunkat?

Az talán mindenki számára ismert információ, hogy napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott az egészség megőrzéséhez. De milyen forrásból érdemes bevinni azt? Egyáltalán mi a különbség az ásványvíz, a forrásvíz és a csapvíz között?

pumpkin-3636243_1920

Mert nem csak lámpás készülhet sütőtökből

Az utóbbi években, évtizedekben hazánkat is elérte az angolszász országokban évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvendő, borzongással és misztikummal teli Halloween. Ma már Magyarországon is egyre több ablakba kerülnek ki a kivájt sütőtök belsejébe helyezett, gyertyával készült lámpások. A finom zöldségből azonban nemcsak dekorációt fabrikálhatunk, hanem mennyei sütőtökből készült fogásokat is az asztalra varázsolhatunk.

grapes-690230_1920

A legszebb szüreti szokások hazánkban

Ugyan a szüreti mulatságok egyre kevesebb helyen bírnak akkora jelentőséggel, mint az elmúlt századokban, ma is elmondható róluk, hogy nem csupán mezőgazdasági, hanem társadalmi szempontból is fontos események. Egyedi hangulatuk megtapasztalása végett, ha tehetjük, mindenképpen érdemes ma is részt venni egy-egy ilyen mulatságon, bálon.