Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

1200px-JellyBellyBeans

Édességek az Álomgyárból

Közhely, de kétségbevonhatatlan igazság, hogy a film az a művészeti ág, amely a legtöbb emberhez képes eljutni. Kiváltképp igaz ez az amerikai filmipar esetében, amely azonban elsősorban kulturális terméknek tekinti a filmet, s csak másodsorban művészeti értéknek. Ennek ellenére (vagy pont ezért) óriási kulturális hatást tud gyakorolni, ami természetesen a gasztronómiában is érvényesül.

retek

A tavasz legharsogósabb hírnöke

A tavaszi napsütés mosolyt csal az arcunkra, és kedvünk támad azonnal kirohanni a természetbe, de valahogy még sincs meg bennünk az ehhez szükséges energia. Ha ezt érezzük, alighanem úrrá lett rajtunk a tavaszi fáradság, amely azonban legyőzhető, hiszen a jó idővel a vitaminban gazdag friss zöldségek is megérkeznek, köztük mindannyiunk kedvencei, a csokorba kötött kis…

two-breakfast-burritos-on-plate

A rántottán túl – izgalmas tojásos reggelik

Azt mindenki tudja, hogy egy tojásos reggeli hosszú órákra ellát energiával, ám sokan mégis mellőzik, mert a rántotta és a tükörtojás hamar unalmassá válhat. Pedig a tojásból számos egyéb, változatos és izgalmas reggeli finomságot készíthetünk!

mungobab

Feketét, fehéret, tarkát… avagy nem babra megy a játék

Gyerekkorunkban a különböző főzelékek formájában ismerkedtünk meg néhány babfajtával, ám sokaknak épp ezek az élmények el is vették a kedvüket a zöld- vagy épp a vesebabtól. Pedig a babok sora ennél jóval hosszabb, érdemes nekik felnőtt fejjel új esélyt adni!

Kürtőskalács

Márciusi gasztroprogramok

Hello, tavasz! Végre megérkezett a jóidő, úgyhogy ideje kimozdulni a négy fal közül. És ha már útnak indulunk, érdemes közben a hasunkra is gondolni, bőven van miből válogatni ebben a hónapban a gasztroprogramok terén!

fank

Februári gasztroprogramok

Egyre csak haladunk kifelé a hideg télből, de nemcsak emiatt melengető érzés végignézni a februárban ránk váró gasztroprogramokat, hanem azért is, mert számos esemény a Vanelntin-napi romantika körül forog. Nézzük, hova érdemes ellátogatni a hónapban!

PLF7TZ0

A receptek sztárjai – Legnépszerűbb receptkönyvek II.

Előző bejegyzésünkben már megnéztük, hogy mik manapság a legnépszerűbb receptkönyvek itthon, ám akkor csak az általános gyűjteményekre figyeltünk. Ha a desszertek világába vágyunk, érdemes külön listát készíteni, hiszen itt is bőven van miből válogatni.

easter_soup_green_herbs_bear's_garlic_egg_homemade_cooked-1385178

Több főzeléket a tányérokra!

Kisbabaként ezek voltak az első teljesértékű ételeink, az iskolai menzán is gyakran találkoztunk velük – bár ekkor már sokszor húztuk miatta a szánkat –, aztán ahogy felnőttek lettünk, valahogy eltűnt a megszokott ételeink közül a főzelék. Vajon miért?

tanaka-tatsuya

Miniatűr ételművészet

Sok furcsa művész alkot a világon, de amit Tatsuya Tanaka csinál, igazán rendkívüli!

Forrás: http://www.hungarikum.hu/

Gasztrohungarikumok: Gulyásleves

2012 áprilisa óta a hungarikum már nemcsak egy homályos jelentésű szó, a szigorú szempontok alapján mérlegelő Hungarikum Bizottság immár hetvennél is több hungarikumot ismert el, a lista pedig csak folyamatosan bővül.