Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

coffee-2598791_960_720

Feketén-fehéren: ahogy a kávét szeretjük

A kávéfogyasztás gasztrokultúránk elengedhetetlen részévé vált.Van, aki serkentő hatása miatt, van aki csak az íze kedvéért fogyasztja, de az biztos, hogy mindenki kicsit máshogy szereti. De mit is kell kérnünk, ha kedvenc italunkat szeretnénk kapni a kávézókban?

brussels-sprouts-1856711_960_720

Újabb téli vitaminbomba – a kelbimbó

A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta egyik termesztett változata, a fejes káposztával áll közeli rokonságban. A tél közeledtével ugye tudjuk, egyre kevesebb zöldségből tudunk vitaminokat kinyerni, így áttérünk a nagy túlélő zöldségekre, ilyen például a kelbimbó.

beetroot-juice-2512474_960_720.jpcekla-g

Egy falat lila egészség – a cékla

Beköszöntött az ősz, a kertekből a vermekbe kerültek a zöldségek, köztük az egyik legcsodálatosabb salátaféle, a cékla is. Különleges színe nagyszerű dolgokat rejt: egészséget, jól kombinálható ízeket. Ismerkedjünk hát meg a céklával!

peanut-buter

Amerika kedvence – A mogyoróvaj

Bár itthon még ma is ritkaságszámba megy a konyhákban, azért egyre gyakrabban bukkan fel a világ több országában óriási népszerűségnek örvendő mogyoróvaj. Ez az édes-sós krém főként Amerikát, Kanadát és Ausztráliát hódította meg, de Európán belül is van kultúrája, főként Hollandiában fogyasztják. És bár sokan azt gondolják, ez egy egészségtelen, de legalábbis hihetetlenül kalóriadús étel,…

beer-table

Italok a tányéron: Sör

Az alkoholfogyasztásnak világszerte óriási kultúrája van, de egy-egy finom ital nem csupán a pohárban, hanem a tányéron is megállja a helyét. Magyarországon a borokat alkalmazzuk előszeretettel a főzés során – például nincs is igazi marhapörkölt vörösbor nélkül – ám rengeteg sörrel készült fogást is érdemes kipróbálni.

folyekony-csok-borest-fiatal-boraszok-friss-boraival-original-100346

Novemberi gasztroprogramok

Rohamtempóban közeledik a tél, de még utoljára kiélvezhetjük az ősz ízeit és illatait, hiszen van még egy hónapunk decemberig. Országszerte lesznek ám gasztroprogramok, amelyekre érdemes ellátogatni.

pumpkin-544511_1280

A sütőtök hússal az igazi!

Bár a sütőtököt önmagában is nagyon szeretjük, ez az őszi finomság a különleges ízkombinációk alkotásakor lehet leginkább a segítségünkre, főként ha húsokkal szeretnénk párosítani valamilyen gyümölcsöt. A sütőtök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, és már az inkák, aztékok és maják körében is nagy népszerűségnek örvendett. Nem si csoda, hogy ennyire kedvenc étel volt, hiszen rendkívül magas…

photo-1474716934413-9f9613f0edb2

Félelmetesen finom falatok Halloweenra

Óriási tempóban közeleg Halloween, ezen alkalomból pedig manapság már nem csupán az angolszászok rendeznek démonűző bulit, hanem Európában is egyre elterjedtebb partival ijesztgetni a halál szellemeit, a boszorkányokat és egyéb démonokat. Összegyűlni, beöltözni, jókat enni-inni, táncolni, beszélgetni – ez Halloween nélkül is klassz program, de ha már specifikus, akkor érdemes körülnézni, mit főzhetünk, süthetünk vendégeinknek,…

gunzer1

Újabb borvacsora a Zila Kávéházban!

November végén ismételten egy gasztronómiai utazásra invitáljuk vendégeinket, ezúttal a Günzer Pincészet borai mellé kínálunk finomabbnál finomabb fogásokat!

cheese-1702573_1280

Kötelező program sajtfanatikusoknak – I. Nemzetek Sajtfesztiválja

Aki a sajtot szereti, rossz ember nem lehet! Van aki csak a hagyományos fajtákat kedveli, vannak olyanok, akik inkább az ínyenc különlegességet fogyasztják szívesen, de ritkán adódik lehetőség, hogy egyszerre próbáljunk ki minél több, akár 365 fajtát is.