Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

halloween-pumpkin-and-lights

Ha Halloween, akkor tökfaragás!

Halloween nem kifejezetten a magyar tradíciók szerinti ünnep, de azért találhatunk kapcsolódási pontokat. Október vége-november eleje felénk is hagyományosan a halottakkal szembeni tisztelgésről szól, ekkor ünnepeljük a halottak napját. Gyertyát gyújtunk a temetőben, és megemlékezünk halottainkról. Ezzel szemben az angolszászok valami egész mást tesznek. Jelmezekbe öltöznek, és így próbálják lerázni magukról a halál kísértetét!

ilovecake_bundle_product_photo

Zila Szívküldi Tortaforma

A Zila Tortaformák megjelenésük óta forradalmasították a cukrászatot. A bonyolult technológiák használata nélkül immár bárki számára lehetővé vált, hogy különleges, folyékony töltelékes tortákat készíthessen otthon, egyszerűen. De ahogy a kezdetektől fogva az innováció jellemezte a Zila Tortaformákat, úgy a mai napig is az állandó újításokat kutatja Zila László és csapata. A sok kísérletezés és ötletelés…

chestnut-498833_1920

Mindannyiunk őszi kedvence, a gesztenye

Ősztől tavaszig lépten-nyomon gesztenyeárusokra bukkanunk: legtöbbször a frissen sült, meleg gesztenyecsomagokat kaphatunk tőlük, de ha még nyers formában árulják érdemes lecsapni rá, mert rengeteg finomságot készíthetünk belőle!

whiskey-315178_960_720

Italok a tányéron: Scotch

Az alkoholfogyasztásnak világszerte óriási kultúrája van, minden országnak megvan a saját nemzeti itala. Míg nekünk magyaroknak a pálinka és az unikum a legendás röviditalunk, addig Mexikóban a tequila, Skóciában pedig a scotch a nemzeti ital. Ám ez utóbbi nemcsak a pohárban, hanem a tányéron is megállja  a helyét.

vegetables_fruit_table-1040880

Saláták ősziesen

Imádjuk a salátákat, mert frissek, egészségesek és változatosak. És bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ősszel már kevésbé dobhatjuk fel velük az étrendünket, ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Hiszen ebben az évszakban csak még izgalmasabbá tehetjük a salátáinkat!

vegetables-1584999_960_720

Így szerettessük meg a gyerekekkel az ételeket

Minden ember, akinek gyereke születik, szembesül azzal a problémával, hogy új ételeket kell megismertetni a csemetével. Vannak szerencsés szülők, akik gyereke bármit szívesen elfogyaszt, így az ételek bevezetése csak egy átlépendő feladatot jelent. De nem mindenki jár a szerencse útján: akadnak tipikusan rossz evő gyerekek. Velük igazán nagy kihívás megszerettetni egyes ételeket. Mik ezek, és…

cast-iron-711

Öntöttvas edények – Miért jók és mire figyeljünk velük kapcsolatban?

Bár már időszámításunk előtti 8. századtól kezdve használják mindazok, akik főzésre adták a fejüket, az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb figyelmet kapnak az öntöttvas edények. Pedig fantasztikus tulajdonságaik miatt érdemes lenne többet foglalkozni velük!

Kitchen Table Pot Tea Coffee Food

Kávézzunk vagy teázzunk?

Örök kérdés és küzdelem a kávésok és a teások közt, hogy melyik egészségesebb vagy károsabb. Mindkét ital a civilizált kultúra része évezredek óta. Sokan sokféleképpen érveltek egyik vagy másik mellett, de egyértelműen sose dőlt még el, melyik a jobb. Mi sem fogjuk eldönteni, csupán összeszedjük, melyik mit tud.

Homemade healthy layer salad in mason jars on a wooden backgroun

Csináld magad saláta

A saláták fontos és egészséges részét képezhetik az étrendünknek, de sajnos gyakori a probléma, hogy gyerekek – és sok esetben egyes felnőttek is – unalmasnak találják. Pedig fontos lenne, hogy minél inkább részét képezze a táplálkozásunknak. Szerencsére vannak trükkök, amivel bárki számára meghozhatjuk hozzá a kedvet! Íme, a mi egyik kedvenc praktikánk.

carrot-1085063_960_720

Fehérje, víz, vitaminok – Étkezési kisokos 2.

Az utóbbi években egyre fontosabbnak tartják az emberek az egészséges étkezést, mert az a hosszú élet egyik titka. Magyarországon egyébként is népbetegség az elhízás, valamint vezető helyet foglal el az infarktus és a további, elhízás miatt kialakult érrendszeri megbetegedések – melyek bizony sok esetben sajnos korai halállal végződnek. Hogy függ össze ez a táplálkozással? Kiderítjük!…