Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

autumn_autumn_decoration_vegetables_harvest-1217146

Ősszel is frisset, egészségeset!

Sokan úgy gondolják, hogy a nyár végével le kell mondani a friss, zamatos zöldségekről, pedig valójában rengetek olyan finomságot találhatunk az őszi hónapokban, melyek épp ilyenkor teremnek a legbőségesebben. Van, amit még utolsó alkalommal szerezhetünk be frissen, de olyan is akad, ami most indul csak be igazán.

purple-grapes-553464_960_720

Szüret régen és ma

Az ősszel együtt beköszöntött a szüreti időszak is, amikor végre az egész éven át gondozott szőlőtőkékről leszedhetjük a jól megérdemelt gyümölcsöket. Ma a városokban élők már nem igazán látnak bele ennek az eseménynek a rejtelmeibe, pedig a szürethez számos hagyomány és népszokás is tartozik.

Food background Food Concept with Various Tasty Fresh Ingredient

Zsír, szénhidrát, tápanyag, energia – Étkezési kisokos 1.

  Az utóbbi években egyre fontosabbnak tartják az emberek az egészséges étkezést, mert az a hosszú élet egyik titka. Magyarországon egyébként is népbetegség az elhízás, valamint vezető helyet foglal el az infarktus és a további, elhízás miatt kialakult érrendszeri megbetegedések – amelyek bizony sok esetben sajnos korai halállal végződnek. Hogy függ össze ez a táplálkozással?…

498208_28

Buddy Valastro, a Tortakirály

Egy nagyhangú, Szicíliából származó cukrász New Yorkban létrehozta az USA egyik leghíresebb sütivállalkozását. Hogy csinálta? Mi a titka? Kiderítjük!

At Mercado dos Lavradores, Funchal

Szárított fűszerek házilag

A meleg hónapok múlásával egyre kevesebb fűszernövényt tudunk házilag megtermelni, így szép fokozatosan le kell mondanunk a friss alapanyagokról, hacsak nem biztosítunk nagyon speciális környezetet nekik.

Food_truck_in_London

A modern kor konyhája – Food truck

Az amerikai filmekből már régóta ismerhetjük a jelenséget, hazánkban azonban csak az utóbbi pár év street food forradalmának köszönhetően vált népszerűvé az úgy nevezett food truck konyha, mikor is (főként) lakókocsikat alakítanak át gyorséttermeké. De hogy honnan is ered az egész jelenség? A ‘70-es években az egyre jobban beépített amerikai nagyvárosokban a dolgozó emberek számára…

Jozsef-Attila-Bp-1935

Öt forintért kuglert venni? – Avagy mit szeretett volna József Attila

József Attila nyolc soros kis versét valószínűleg mindannyian ismerjük, hiszen ha máshol nem, az irodalomórán találkoztunk vele. Ám míg a vers nagy részét könnyen értelmezni tudjuk (hiszen ki ne evett volna még libasültet?), addig az a hőn áhított kugler már feladja a leckét! Szóval lássuk, mi is ez a finomság? József Attila: De szeretnék… De…

tee-1740871_1280

Az angol ötórai tea

Ki ne hallott volna már a híres angol, ötórai teázásokról? Pedig valójában nem is létezik! No, persze nem arról van szó, hogy az egész csak egy legenda, de valójában nem úgy zajlik, ahogy azt mi gondoljuk. Érdemes ott kezdeni, hogy az angolok rengeteg teát fogyasztanak: India és Kína után itt fogy a legtöbb ebből az…

potatoes-1585060_1280

A tápláló gumó Amerikából – burgonya

A burgonya a kukoricához hasonlóan Amerika felfedezésekor lett ismert a világ számára, bár Peruban és Chilében már 7000 éve termesztik. Tápláló, olcsó, és bár meg kell gondolnunk, mennyit fogyasztunk belőle, egészséges is.

20863252_508883306170814_1243053367875811567_o

Szeptemberi gasztroprogramok

  Mi tagadás, beköszöntött az ősz. Ennek a felnőttek közül vannak, akik örülnek, a gyerekek viszont biztosan kevésbé lelkesek. Szerencsére a hétvégéket továbbra is együtt töltheti a család, ráadásul szeptemberben megannyi gasztronómiai programra is ellátogathatunk.