Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Tortadíszítés felsőfokon
A tortadíszítés ma már nem csupán a cukrászok kiváltsága. Persze az ember csorgó nyállal nézegeti a cukrászdák kirakatait, vagy gyönyörködik a remekbeszabott esküvői tortákban. De ha valakinek van minimális kézügyessége és lelkesedése, házilag is tud tortacsodákat alkotni. Ehhez ma már sok eszköz rendelkezésre áll, nézzünk körül, milyen tortabevonókkal tudjuk szebbé és ínycsiklandóvá varázsolni tortáinkat! A…
Barangolás Horvátország konyháiban
Nyár végén talán még van idő és lehetőség elutazni a horvát tengerpartra, hisz még gyönyörű az idő, csodálatos a tenger, és nem utolsó sorban a horvát gasztronómia remek. Persze ennek bebarangolásához nem kötelező elutaznunk a szomszédos országba, felfedezhetjük saját konyhánkban vagy vendéglőkben is.
Az émelyítő kedvenc – Minyon
Nem, ez most nem a kis sárga lényekről szól, bár kétségkívül bizonyára merítettek ihletet az Illumination rajzolói az eredeti süteményt tekintve, mikor a minyonokat megalkották. De mi is az a minyon? Lássuk! A francia mignon, azaz „kis kedvenc” szóból eredően nevezték el imigyen azt a magyar sütit, amely a világ egyik leghasznosabbja cukrászati szempontból. 1870-ben…
Amerika csodája, a kukorica
A világ legnagyobb területén termesztett szántóföldi növény a tengeri vagy törökbúza vagy málé – vagyis a kukorica. Amerikában őshonos, és már az általános iskolások is tudják, hogy az európai emberek akkor ismerkedtek meg ezzel a csodálatos növénnyel, amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot. Spanyol, portugál kereskedők terjesztették el Európában, Ázsiában és Afrikában, mígnem a világ…
Dobos József – a legendás cukrász
Ha csak egy tipikusan magyar cukrászterméket kellene megnevezni, valószínűleg mindannyiunknak a dobos torta jutna eszébe. Bár gyerekként még sokáig azt hittük, a torta a tetejét befedő kemény rétegről kapta a nevét, valójában az egyik leghíresebb magyar cukrászról, Dobos C. Józsefről. Az 1847-ben született Sobos már korán a konyhák világában találta magát, hiszen szakácsdinasztia leszármazottjaként…
Kinek szája íze… – ehető rovarok
Magyarországon nem kifejezetten elterjedt a rovarevés. A szalonna, kolbász és gulyás hazájában bizony gyakran ferde szemmel nézünk a távol-keleti gasztrokultúrára, mindazonáltal érdemes megnézni, milyen is lehet ez az egzotikus étkezési forma. A világon ugyanis több mint 1990 ehető rovarfaj él, és a Föld lakosságának jelentős része, mintegy kétmilliárd ember fogyaszt is rendszeresen rovarokat. Ha belegondolunk,…
Kóstold meg 2017 országtortáit a Zilában!
Immár tíz éve, hogy először választották meg Magyarország “születésnapi” tortáját, azóta pedig minden évben izgatottan várják a süteményimádók augusztus 20-át,amikor is végre megkóstolhatják a legújabb különlegességet. Először 2007-ben, az augusztus 20-i ünnepségre választották meg az adott év legjobb tortáját, akkor ráadásul a Zila Kávéház madártejes tortája nyerte meg a versenyt, s azóta három további alkalommal…
Gasztrokultúra – A cukor eredete
Édesség nélkül mit sem ér az élet! Ételekbe, italokba, desszertekbe… szinte mindenbe szeretünk cukrot tenni, de közben bele sem gondolunk, milyen ősi alapanyagról beszélhetünk. Amikor étkezési cukorról beszélünk, főként a cukorrépából előállított répacukorra vagy a cukornádból előállított nádcukorra gondolunk, melyek már időszámításunk előtt nagyjából a 4-7. században a gasztronómia egyik alapját kezdték jelenteni. Ekkortájt…
A keleti tésztafélék
Az olasz tészták az európai konyha elengedhetetlen részét képezik, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazánkban egyébként még kevésbé ismert keleti tésztafélék is. Ezeknek a különleges tésztáknak is megannyi verziója van, a legnagyobb különbség azonban, hogy a búzán kívül rizsből, bablisztből, de akár még krumpliból is készülhetnek. A fő alapanyag alapján alapvetően három nagy tésztafélét…
Pierre Hermé, a cukrászat Picassója
Hallottál már Pierre Herméről? Ha eddig még nem is, érdemes megjegyezni a nevét, ugyanis a cukrászok között ő manapság a legnagyobb művész! Bizony, nem szakemberről, hanem már művészről beszélhetünk. Az 55 éves francia cukrász előtt soha nem volt kérdéses, mivel foglalkozik majd felnőtt korában, hiszen négy generációnyi pék-cukrász hagyományok örököseként már 14 éves korában elkezdte…