Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Nyers vegán táplálkozás
Számtalan különleges étrend létezik, az utóbbi évek egyik legfelkapottabbja mégis az elsőre meghökkentőnek tűnő nyers vegán étrend. A nyers veganizmus a veganizmus és a nyers táplálkozás kombinációja, mely alapja a gyümölcsök, zöldségek, csírák, olajos magvak és a zöld növények hőkezeletlen, tehát főzés, sütés, párolás, füstölés nélküli fogyasztása. Az egyes ételek elkészítésekor a megengedett maximum hőmérséklet…
Fagylalt, ami szebbé teszi az életet
Hogyan is lehetne kibírni egy forró nyári napot, ha nem ezzel a jéghideg csodával, amit fagyinak hívunk? Lehet az pálcikás jégkrém, csavaros, gombócos, tölcséres, kehelyben, sziruppal, cukorkával – vagy csak nekiülve egy literes kiszerelésnek, és kikanalazni a dobozból.
A mennyei savanyú bogyó – az egres
Gyerekkorunkban, ha pöszmétefa közelébe jutottunk, még fogalmunk se volt arról, miféle kincset tartunk a kezünkben. Annyit tudtunk, hogy át kell jutnunk az alacsony fácskák tüskéin, hogy a szánkban érezhessük azt a furán savanykás ízt. Sokféleképpen hívják ezt a csodás gyümölcsöt: egres, köszméte, brüszke, piszke, pöszméte. Bár nem kifejezetten elterjedt gyümölcs, mégis rendkívül ajánlatos, ugyanis elképesztően egészséges.…
Augusztusi gasztrofesztiválok
Még egy hónapig élvezhetjük a nyári napsütést, de a strandoláson kívül érdemes a gasztroprogramokra is odafigyelni, hiszen rengeteg kulináris élvezet vár minket országszerte.
Nyári ételtárolás
Sok fejfájást okozhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek a romlandó élelmiszerek tárolásánál, s különösen igaz ez a meleg nyári hónapokban. Néhány trükk és egy kis odafigyelés segítségével azonban sok gondtól szabadulhatunk meg. Már a bevásárláskor is érdemes körültekintőnek lenni. Csak akkor vásároljunk hűtést igénylő és könnyen romlandó élelmiszereket, ha az üzletből azonnal hazafelé vesszük az…
Utazás a világ konyhái körül – Spanyolország
Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Új cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Spanyolországba látogatunk. Bár vannak tipikus spanyol fogások, mint például a paella vagy a cocido, valójában nem beszélhetünk egységes spanyol konyháról, mivel az ország területén belül éghajlati övenként…
Készíts jégkrémet házilag!
Nincs is jobb, mint a rekkenő hőségben odasétálni a hűtőszekrényhez, és kivenni a fagyasztóból egy hűs jégkrémet. Azonban a boltokban kapható verziókról nem mindig tudjuk, miből is készülnek pontosan, ráadásul gyakran az áruk sem túl barátságos. Szerencsére azonban otthon is könnyedén készíthetsz magadnak ilyen finomságokat, és azt is tudod, mit eszel meg pontosan. Sőt, akár…
Nyári babafalatok
Szinte nem is tudjuk, mit válasszunk a rengeteg gyümölcs közül, ami nyáron a rendelkezésünkre áll, de abba nem szoktunk belegondolni, hogy a legkisebbeknek is számtalan lehetőséget nyújt ez a pár hónap. Ilyenkor ugyanis nem kell az előre elkészített, pürésített ételekhez folyamodnunk, mi magunk is pillanatok alatt „megfőzhetjük” a babák ebédjét vagy vacsoráját. Már fél éves…
Mit vigyünk a kirándulásra?
A jó időben mindenki szeret kimozdulni a négy fal közül, de egy egész napos távollét sok előkészületet is igényel, főleg ha olyan helyre kirándulunk, ahol nem lehet beugrani a sarki büfébe egy kis harapnivalóért. Ha nem szeretnénk, hogy a családunk tagjai pár óra után éhesek és nyűgösek legyenek, érdemes előrelátóan összekészíteni a hátizsák tartalmát, így…
Parázson, hamuban sütni
A nyári sütögetések a kertben általában a grillrács, a bogrács vagy a nyárs használatával ki is fújnak, pedig van még egy csodás módja a finomságok elkészítésének, ez pedig a hamuban sütés. Ha van hozzá elég időnk és türelmünk, mindenképp érdemes megpróbálni a parázson való sütést, mert egészen különös állagot és ízt eredményez ez a fajta…