Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

Papaya Watermelon Plate Fruits Platter Pineapple

Grillezett gyümölcsök

  A nyári kertipartik nem múlhatnak el grillezés nélkül, ám leginkább csak húsokat és zöldségeket szokás a rácsra helyezni. Pedig megannyi gyümölcs van, amit érdemes így is kipróbálni. Ráadásul nagyon könnyű őket grillezni, hiszen a magas víz és cukortartalmuknak köszönhetően hamar elkészülnek és nagyon ízesíteni sem kell őket. Pár dologra azonban érdemes odafigyelni. Ha csak…

Flickr_-_cyclonebill_-_Tabbouleh

Hűsítő nyári ételek

  A nagy hőségben bizony gyakran nincs kedvünk az amúgy olyannyira szeretett, nehéz, forró és sokszor zsíros ételekhez. Enni viszont muszáj, így érdemes kipróbálni néhány olyan fogást, amik hűsítő vagy frissítő hatásuk miatt tökéletesek ebben az időszakban. Hideg uborkaleves Elképesztően könnyű elkészíteni, mindössze kicsit előrelátónak kell lenni, hogy egy hideg uborkalevessel feldobjuk a napot. Mindössze…

noodles-560657_960_720

Olasz tésztafélék

Egy olasz mondás úgy tartja, egy olasz háziasszony az év minden egyes napján tud úgy tésztát készíteni, hogy nem kerül kétszer ugyanaz az asztalra. Ez persze leginkább annak is köszönhető, hogy Olaszországban gyárilag többszáz féle tészta készül. Szerencsére hazánkba is egyre több fajta kapható, nézzük, melyek a legfontosabbak. Spagetti A spagetti az olasz spaghetto szó…

ingyom1

Mi lesz ország tortája?

Egyre közeledik az éve egyik legfontosabb napja a magyar cukrászok körében, augusztusban ugyanis kiderül, melyik tortát választja meg a szakmai zsűri Magyarország tortájának. A Zila Kávéházban különös figyelemmel követjük ezt az eseményt, hiszen mi magunk is négyszer nyertük el a megtisztelő címet egy-egy alkotásunkkal. A versenybe 2017-ben összesen 29 tortát neveztek, amiből a zsűri ötöt…

tomatoes-1338940_960_720

Utazás a világ konyhái körül – Görögország

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Görögországba  látogatunk. Sokan már csak a gasztronómiája miatt is szívesen látogatnak Görögországba, ami nem is meglepő, hiszen ezen a vidéken rosszat enni szinte nem is lehet. Bár első…

watermelon-815072_960_720

Görögdinnye kicsit máshogy

Hamarosan lépten-nyomon az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkbe, a görögdinnyébe botlunk. Ezt a lédús, édes gyümölcsöt bármilyen mennyiségben képesek vagyunk fogyasztani, de gyakran bele se gondolunk, mennyi módon elkészíthetnénk. Görögdinnye sorbet Jégkása vagy jégkrém helyett is fogyaszthatjuk a rekkenő hőségben a dinnyét, ha kicsit előrelátóak vagyunk. Ehhez nem kell mást tenni, mint pürésíteni a dinnyét (lehetőleg…

chicken-wings-2210462_960_720

Júliusi gasztrofesztiválok

Akár nyaralás során, akár csak egy hétvégi kikapcsolódás miatt szeretnénk programokat keresni, júliusban bőven van miből válogatnia a gasztronómia kedvelőinek. Hajdúsági Ízek Fesztiválja – Hajdúszoboszló, 2017. június 30. – 2017. július 2. A Hajdúsági Ízek Fesztiválja várja az érdeklődőket Hajdúszoboszlón a három napos rendezvény idején. Hajdúszoboszló, mint hajdúváros, e rendezvény keretében szeretné, megismertetni a látogatókat…

barbecue-123668_960_720

Egyszerű és gyors grillpácok

Ha nyár, akkor kertiparti. Ha kertiparti, akkor pedig grillezés. De sokszor nincs időnk megfelelően előkészíteni az alapanyagokat, pedig a pácok jelentik az egész este alapját. Szerencsére van néhány valóban gyors pác, amiket bármikor összedobhatunk. Görög pác 1 közepes fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát apríts fel, keverd össze 2 dl olívaolajjal, majd adj hozzá oregánót,…

lavender-1595608_960_720

Az ezerarcú levendula

Júliushoz közeledve egyre több helyen bukkanhatunk levendulára, akár magára a virágra, akár a vele készült ételekre. De miért is szeretjük ennyire? Az nem kérdés, hogy a levendula borította rétek lenyűgöző látványt nyújtanak, az illatuk pedig mindenkit elvarázsolnak, de arról is érdemes szót ejteni, hogy milyen izgalmasan lehet felhasználni ezt a különleges virágot. A levendula az…

Friss lecsó

Egy igazi magyar fogás – A lecsó

Mára a magyar konyha kikerülhetetlen elemévé vált a lecsó, ám meglepő módon nem is olyan régi ételről beszélünk, mint amilyennek gondolnánk, mindössze a múlt század elején vált igazán elterjedt fogássá. Sokan úgy gondolják, a lecsó évszázadok óta meghatározza a magyar gasztronómiát, pedig néhány egyszerű okból kifolyólag ez sokáig nem történhetett meg. Ez zöldségragu – merthogy…