Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Frissen az igazi – Szedd Magad helyek
A nyári gyümölcsszezonnak köszönhetően mostanság a boltokban és a piacokon is nagy mennyiségben találhatunk viszonylag friss gyümölcsöket, azonban még jobban járunk, ha mi magunk szedjük le a finomságokat. A nagyobb városokban élőknek persze erre gyakran nincs lehetőségünk, viszont szerencsére országszerte számos olyan hely létezik, ahol Te magad szedheted le a gyümölcsöt, cserébe jóval olcsóbban meg…
Utazás a világ konyhái körül – Mexikó
Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Mexikóba látogatunk. A mexikói konyha jellegzetes ízvilágának és viszonylag könnyen beszerezhető alapanyagainak köszönhetően világszerte óriási népszerűségnek örvend, bár tény, hogy az egyes ételek receptjei országról országra módosulnak kissé.…
Gyümölcsfagyasztás – mit szabad és mit nem?
Egyre-másra érnek be a finomabbnál finomabb gyümölcsök, mi pedig már lassan nem is bírjuk őket megenni. De nem kell aggódni, a többségüket eltehetjük télire is, akár kompót, akár lekvár formájában, sőt a fagyasztóban is megőrizhetjük őket. Néhány apróságra azonban érdemes odafigyelni, ha nem akarunk a téli hónapok során bosszankodni. A legegyszerűbb, ha kissé feldarabolod a…
Nyári frissesség – házi limonádék
A nagy nyári melegben gyakran mindennél jobban vágyunk egy frissítő, jeges italra. A legjobb, ha mi magunk készítjük el ezeket, főként mivel ilyenkor pontosan tudjuk, hogy mit is iszunk éppen. Egy friss limonádét ráadásul számtalan ízesítéssel is elkészíthetünk, így nem kell attól félni, hogy a betárazott üdítőitalok között valaki nem találja meg a kedvére valót.…
Júniusi gasztrofesztiválok
A meleg napokkal együtt a gasztroprogramok száma is megszaporodott. Érdemes hát körülnézni, mielőtt hétvégi programot tervezünk, mert biztosan összeköthető a kirándulás egy kulináris élvezettel. Pünkösdi Kemencés Gasztrofesztivál – Bikal, 2017. június 3-5. Mátyás király bikali birtokán egy felejthetetlen kemencés gasztrofesztivállal ünnepelik a Pünkösdöt a szervezők és odalátogatók. Három napon keresztül várják az izgalmas programok és…
Savanyú boldogság – Meggy
Júniussal együtt beköszöntött a gyümölcsszezon is. Bár szeretjük előnyben részesíteni az édes epret és cseresznyét, nem szabad megfeledkezni az ekkortájt beérő meggyről is. Ez a főként június elején beérő gyümölcs savanykás íze miatt szokott a háttérbe szorulni, pedig jótékony hatása miatt érdemes lenne többet fogyasztani belőle. Épp savtartalmának köszönheti az egyik legnagyobb előnyét: jótékonyan hat…
Vargánya – az erdők királya
Megannyi ehető gomba létezik a világon, azonban kétség kívül a vargánya az egyiklegnépszerűbb hazánkban. De hogy mivel érdemelte ki ezt a nagy szeretetet?
Hagyományőrző fogások
Nemrég megújult a Zila Kávéház és Étterem étlapja. A különleges hús-, hal- és tésztaételek mellett úgy döntöttünk, tisztelgünk egy kicsit a magyar konyha hagyományai előtt, ezért igazi, házias ízekkel is találkozhatnak vendégeink az étlapot böngészve. Úgy tartják, a tatár beefsteak nevét a nyereg alatt húst puhító lovasokról kapta a nevét, pedig már bebizonyosodott, hogy…
Ehető művészet
A műalkotásokat általában az örökkévalóságnak szánják alkotóik, céljuk legtöbbször az, hogy valami maradandót alkossanak a világban.
Gasztonómiai időutazás – a magyar konyha a 15. századig
A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Ezúttal a magyar konyha eredetével foglalkozunk egy kicsit: az évszázadok során sok…