Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

coffee

Kávékoktélok

  Imádod a kávét? Feketén, tejjel, hidegen, melegen, bárhogyan és bármikor? Akkor bizony érdemes kipróbálnod a kávékoktélokat is! Egy tavaszi vagy nyári estén, baráti társaságban nincs is jobb, mint egy frissítő kávékoktél, ami nem csupán finom, de még fel is pörget. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek a legjobb kávés italok. A legismertebb mind közül talán az…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nagy rizsútmutató 2.

A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Korábbi cikkünkben bemutattuk a hazánkban legelterjedtebb, hagyományos fehér és barna, valamint a basmati rizst, most ismerjünk meg további három fajtát!

Germinated Sprout Lucerne Fresh Cress Raw Alfalfa

Koncentrált egészség – Csírák

Az, hogy kicsi, de erős, nemcsak a borsról mondható el, hanem a különböző csírákról is. Van olyan, aminek ízére is igaz ez, de valamennyi ehető csíránál vonatkozik ez az állítás a tápanyagtartalomra. A csírák még a beérett terméseknél is több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Legnagyobb előnyük azonban az, hogy tele vannak…

garlic-618400_1920

Fokhagyma – Természetes és finom orvosság

A magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga a fokhagyma. De azon kívül, hogy ízletesebbé teszi életünket, az egészségünkhöz is nagyban hozzájárul, ráadásul „igénytelenségének” köszönhetően könnyen termeszthető és tárolható is! Ez az intenzív ízű, a liliomfélék családjába tartozó fűszernövény ugyan Dél-Ázsiában őshonos, de évszázadok óta az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag világszerte. Pozitív egészségügyi hatásai miatt az ókorban sok…

slice-the-tofu-597229_1920

Hús nélkül élni? Ezek a legjobb húspótlók

Manapság egyre többen választják, hogy a húsról tudatosan lemondva alakítják át étkezési szokásaikat. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hús mellőzése sok kockázatot is rejthet magában, ha nem pótoljuk megfelelően a belőle származó tápanyagokat.

flowers-200270_1920

Ehető virágok I.

Tavasszal a virágok az egész természetet beborítják csodás színeikkel. De miért kéne, hogy csak a négy falon kívül láthassuk őket, ha egyszer a tányérainkon is ott lehetnek, ráadásul nem csak díszként? Íme, néhány ehető virág, ami az étkezéseket is szebbé, sőt finomabbá varázsolhatják.

Elelmiszerbank_logo

Minden falat számít – Élelmiszerbank Magyarországon

Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Napjainkra a kezdeményezés Amerikától Ausztráliáig, Nyugat-Európát is beleértve a világ számos országában nyert teret, működésükkel rászoruló emberek millióinak életét segítve. Az élelmiszerbank olyan non-profit szervezet, melynek lényege, hogy eljuttatja a termelőknél, kereskedőknél összegyűlt felesleges, de fogyasztható élelmiszereket a rászorulókhoz, hogy ezzel is hozzájáruljon a szegénység, az éhezés…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A nagy rizsútmutató 1.

  A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Délkelet-Ázsiában már közel 5000 éves múltra tekint vissza ez a perjeféle, hazánkban azonban csak a 15. században bukkant fel, így hiába mindennapos a használata, mégis sokkal kevésbé változatos módon használjuk fel, mint az őshonos területeken élők.

cheese-1702573_1280

Májusi gasztrofesztiválok

  Május igazi gasztro- és piknik ünnep. Május elsején országszerte rengeteg programot találhatunk, de a hónap hátralevő időszakában sem kell sokat keresgélnünk, ha valami kulináris élvezetre vágyunk.

heti-0419-2

Boldogító táplálkozás – A folsav

A B9-vitamin, azaz a folsav – azon túl, hogy kiemelten fontos szerepe van az embriók fejlődésében – óriási hatással van az általános közérzetedre.