Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Kávékoktélok
Imádod a kávét? Feketén, tejjel, hidegen, melegen, bárhogyan és bármikor? Akkor bizony érdemes kipróbálnod a kávékoktélokat is! Egy tavaszi vagy nyári estén, baráti társaságban nincs is jobb, mint egy frissítő kávékoktél, ami nem csupán finom, de még fel is pörget. Összegyűjtöttük, hogy szerintünk melyek a legjobb kávés italok. A legismertebb mind közül talán az…
A nagy rizsútmutató 2.
A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Korábbi cikkünkben bemutattuk a hazánkban legelterjedtebb, hagyományos fehér és barna, valamint a basmati rizst, most ismerjünk meg további három fajtát!
Koncentrált egészség – Csírák
Az, hogy kicsi, de erős, nemcsak a borsról mondható el, hanem a különböző csírákról is. Van olyan, aminek ízére is igaz ez, de valamennyi ehető csíránál vonatkozik ez az állítás a tápanyagtartalomra. A csírák még a beérett terméseknél is több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Legnagyobb előnyük azonban az, hogy tele vannak…
Fokhagyma – Természetes és finom orvosság
A magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga a fokhagyma. De azon kívül, hogy ízletesebbé teszi életünket, az egészségünkhöz is nagyban hozzájárul, ráadásul „igénytelenségének” köszönhetően könnyen termeszthető és tárolható is! Ez az intenzív ízű, a liliomfélék családjába tartozó fűszernövény ugyan Dél-Ázsiában őshonos, de évszázadok óta az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyag világszerte. Pozitív egészségügyi hatásai miatt az ókorban sok…
Hús nélkül élni? Ezek a legjobb húspótlók
Manapság egyre többen választják, hogy a húsról tudatosan lemondva alakítják át étkezési szokásaikat. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hús mellőzése sok kockázatot is rejthet magában, ha nem pótoljuk megfelelően a belőle származó tápanyagokat.
Ehető virágok I.
Tavasszal a virágok az egész természetet beborítják csodás színeikkel. De miért kéne, hogy csak a négy falon kívül láthassuk őket, ha egyszer a tányérainkon is ott lehetnek, ráadásul nem csak díszként? Íme, néhány ehető virág, ami az étkezéseket is szebbé, sőt finomabbá varázsolhatják.
Minden falat számít – Élelmiszerbank Magyarországon
Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Napjainkra a kezdeményezés Amerikától Ausztráliáig, Nyugat-Európát is beleértve a világ számos országában nyert teret, működésükkel rászoruló emberek millióinak életét segítve. Az élelmiszerbank olyan non-profit szervezet, melynek lényege, hogy eljuttatja a termelőknél, kereskedőknél összegyűlt felesleges, de fogyasztható élelmiszereket a rászorulókhoz, hogy ezzel is hozzájáruljon a szegénység, az éhezés…
A nagy rizsútmutató 1.
A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Délkelet-Ázsiában már közel 5000 éves múltra tekint vissza ez a perjeféle, hazánkban azonban csak a 15. században bukkant fel, így hiába mindennapos a használata, mégis sokkal kevésbé változatos módon használjuk fel, mint az őshonos területeken élők.