Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

Sauska borvacsora

Áprilisi gasztrofesztiválok

Áprilisban rengeteg helyszínen várják a gasztronómia szerelmeseit különböző programokkal és fesztiválokkal. Borok, pálinkák és húsvéti készülődés a főszerepben!

italian-cuisine-1436418_960_720

Utazás a világ konyhái körül – Olaszország

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Olaszországba  látogatunk. Az olasz konyha a világ egyik legnépszerűbbje. Nem meglepő, hiszen változatos, mégis egyszerű ételek tömkelegét köszönhetjük nekik. Változatosságát annak köszönheti, hogy a különböző tartományokban teljesen eltérő…

spices-1106447_960_720

Balkonkert kialakítása

Attól, hogy valakinek nincs kertje, ahol megtermesztheti a főzéshez szükséges alapanyagokat, még nem kell lemondania a friss fűszerekről. Egy kis balkon és néhány cserép elég a saját nevelésű fűszerekhez! Azonban mielőtt nekilátsz az ültetésnek, néhány dologra érdemes odafigyelni. Először is nem mindegy, milyen cserepet választasz. A legkönnyebben a műanyagból készülteket lehet beszerezni, ezekben azonban nehezebben…

31f453c71e9bddfc2e7a4600b2e9089a

Gasztronómiai időutazás – az újkori francia konyha

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. Időutazásunk során a 17. századba érkezve külön fejezetet kell szentelnünk a francia…

dessert-1373820_960_720

Panna Cotta – az olasz csodadesszert

Az olasz gasztronómia mindig lenyűgöz minket! Legyen szó tésztáról, halról vagy kávéról, az itáliai konyhához mindig előszeretettel fordulunk. Nem kivétel ez alól a desszertek sokasága sem, melyekből egyik nagy kedvezünk a panna cotta. A név főzött tejszínt jelent, ami nagyjából le is fedi, miről van szó. Készítésekor ugyanis tejet, tejszínt és cukrot főznek össze, majd…

white-wine-848268_960_720

Pohárfajták – borospoharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Kezdjük a borokkal! A boros poharak első, s talán legszentebb szabálya, hogy soha nem készülhetnek színes…

wood-2142310_960_720

Főszerepben a medvehagyma

A tavasz beköszöntével étlapunk is megújult – már ami a heti ajánlatot illeti. A legfőbb alapanyagunknak kedvenc tavaszi zöldségeink egyikét, a medvehagymát választottuk. Ez a friss, leveles zöldség ugyanis rengeteg módon felhasználható, szinte mindent fogást fel lehet dobni a segítségével. Leggyakrabban medvehagymakrémleves formájában találkozhatunk vele, így természetesen mi sem hagytuk ki ezt az ínycsiklandó fogást.…

radishes-1623915_1280

Itt a tavasz, éljenek a friss zöldségek!

Tél végére még azok is vágynak egy kis friss zöldségre, akik egyébként a más típusú ételeket preferálják. Most, hogy már beköszöntött a tavasz, végre ismét friss, vitamindús zöldségfelhozatalnak örülhetünk. De melyek is pontosan a tavaszi idényzöldségek? Ebben az évszakban jellemzően zsenge, leveles zöldségeknek örülhetünk: a megújuló természet különféle zöld színeiben pompázó salátáknak és a fokozatosan…

lazac

Amire a lazacnál figyelni érdemes

Az olajos halak közé tartozó lazac hihetetlenül egészséges és sokoldalú étel. Zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban gazdag alapanyag, ami salátákhoz, nyersen vagy füstölve éppoly finom, mint sülve. Azonban érdemes pár dologra odafigyelni vásárlásakor és tárolásakor egyaránt. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele: a tenyésztett lazacok esszenciális savtartalma jóval alacsonyabb, mint a vadvízieké. Ez nem azt jelenti, hogy…

chocolate-marshmallow-185331_1280

Márciusi gasztrofesztiválok

A tavasz beköszöntével sokkal szívesebben mozdulunk ki a négy fal közül. Ha pedig a kirándulást még egy izgalmas gasztroprogrammal is összeköthetjük, semmi sem állíthat meg minket. Márciusban ezekre a rendezvényekre érdemes ellátogatni. Szoboszlói Toros Napok – Hajdúszoboszló, március 10-12. A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2017-es évben is! A…