Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Cukor nélkül élni
Vannak, akik betegség miatt, vannak, akik egyéni elhatározásból próbálják cukor nélkül élni az életüket. Bár elsőre elképzelhetetlennek tűnik, valójában nem is olyan nehéz feladat nélkülözni a cukrot. A nélkülözés mögötti ok lehet fogyókúra vagy pusztán az egészségesebb élet iránti vágy, az azonban biztos, hogy eleinte sok problémával szembesülhet az ember. Például a megszokott üdítőitalokat vagy…
Gasztronómiai időutazás – A reneszánsz konyha
A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. A sötét középkort követően sok területen nagy fejlődés ment végbe, így természetesen…
Reggelizz a Zilában!
Nincs is jobb annál, mint egy tápláló, bőséges és változatos reggelivel indítani a napot. Persze ennek elkészítésére sokaknak nincs ideje a nagy rohanásban, de kávéházunkba betérve nem kell lemondani a korai finom falatokról. A Zila Kávéház és Étterem megújult reggeli kínálatával minél többféle reggeli igényt próbálunk kielégíteni: a hagyományos és a különleges napindító fogások kedvelői…
Februári gasztrofesztiválok
Február a farsangi szezonról szól, így nem csoda, hogy sok-sok gasztronómiai programba futhatunk bele országszerte. Ismét összeszedtük a legígéretesebbeket. Kolbászfesztivál – Fonyód, február 3-5. A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és…
Nassolnivalók a farsangi bulira
Ismét itt a mulatozás időszaka, de jól tudjuk, hogy nincs jó buli finom, házi készítésű finomság nélkül. Ismét összeszedtük néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető kedvencünket. Chips és ropi helyett ideális választás az édesburgonya. Néhány darab (fejenként 1,5) meghámozott édesburgonyát szeletelj egyforma méretű cikkelyekre. Egy kistálban keverj össze olívaolajat tetszőleges fűszerekkel (só, bors, fokhagyma, majoranna, bazsalikom,…
Utazás a világ konyhái körül – A Skandináv-félsziget
Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal a skandináv országokba látogatunk. A Skandináv-félsziget országaiban a gasztronómia jelentősen eltér az egyéb európai országoktól. Ez első sorban a más éghajlati viszonyoknak köszönhető. A nálunk jellemző zöldségek és…
A magyar porcelángyártás története II – A Zsolnay-gyár
Az egyik legismertebb hazai porcelángyár, a Zsolnay-gyár igazán kalandos múltra tekint vissza , története egészen 1853-ig nyúlik vissza. Zsolnay Vilmos édesapja ebben az évben vásárolta meg a lukafai kőedénygyárat, amit aztán Pécsre telepített át, de kevesebb mint egy évtized alatt már a csőd közelébe sodorta. Vilmos pénze és kitartása volt az, ami mégis megmentette a…
Kedvenc téli savanyúságunk
Bár a legtöbb savanyúságot már nyáron elkészítjük, így ha van elég hely a kamrában, akár egész télen is kihúzhatjuk velük, ez nem jelenti azt, hogy télen nem állhatunk neki egy-egy finom savanyú elkészítésének. A húsos, zsírosabb ételek szinte elképzelhetetlenek egy kevés csalamádé, kovászos uborka vagy egyéb savanyúság nélkül, de ha szabadon engedjük a fantáziánkat, szinte…
Torták, amiket más édességek ihlettek
Mindenkinek megvan a kedvenc, boltban vásárolható édessége. Van, aki a gyerekek kedvencét, a Kinder szeletet szereti, van, aki inkább a Ferrerót választja. És persze vannak a klasszikus, szinte népiesnek mondható finomságok, például a mákosguba és a madártej. Leginkább ezeknek a klasszikus kivitelezéséhez vagyunk hozzászokva, a Zila Kávéháznak azonban lételeme a forradalmasítás és újítás. Épp ezért…
Gasztronómiai időutazás – A sötét középkor
A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy már a kezdetektől fogva ugyanolyan főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról vagy az étkezési szokásokról. A sötét középkor elnevezését többek között azért kapta, mert a római kor…