Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Farsangi fánk
Vízkereszt után indul az év egyik legtöbb mulatsággal tarkított időszaka, a farsang. Bálok, jelmezek és természetesen rengeteg finomság vár ilyenkor ránk, s legfőképpen az elengedhetetlen farsangi fánkok rengetege! Az olasz eredetű farsangi dőzsölés egészen hamvazószerdáig tart (2017-ben ez a nap március 1-re esik). A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk…
Heti ajánlat
Időről időre szeretjük meglepni vendégeinket egy-egy különleges fogással. Heti ajánlatunkba ezúttal egyaránt válogattunk be hagyományos ételeket és különleges fogásokat, melyeket január 19-ig lehet megkóstolni. A hideg, téli napokon mindannyiunknak jól esik egy forró leves, ami felmelegíti a testet és a lelket. Mi mást választottunk volna alapanyagnak, mint az időszak sztárját, a babot. Az igazi, házias…
Januári gasztroprogramok
A decemberi ünnepek után újult lendülettel vethetjük bele magunkat a gasztroprogramokba. Legnagyobb szerencsénkre januárban is van miből válogatni!
A házi bonbon jobb, mint a bolti!
Az ünnepek során biztos mindannyian kaptunk legalább egy doboz bonbont. Ezek az édességek aztán legtöbbször a szekrény mélyén porosodnak egészen addig, amíg végül a szemetesben végzik. Pedig a bonbonok igazán finomak is lehetnek, főleg, ha mi magunk készítjük őket. Ma már könnyedén beszerezhetőek a szilikon bonbonformák, melyek segítségével különös formájú és változatos desszerteket készíthetünk. A…
Kocsonya
Ha végre 5-6 fok köré süllyedt a hőmérséklet, a vidéki asszonyok rendre elkezdték a kocsonyát készíteni. Ez a különös, főként Magyarországon elterjedt étel a mai napig az egyik kedvenc téli finomságunk. Kocsonyát készíteni nem nagy ördöngösség, viszont rendkívül idő- és helyigényes. Vagy megfelelő időjárásra, vagy nagy kapacitású hűtőszekrényre van hozzá szükség, ugyanis kis mennyiségben nem…
A disznóvágás hagyománya
Manapság, főként a nagyobb városokban élőknek már szinte teljesen kimarad az életéből a disznóvágás. Pedig pár évtizeddel ezelőtt még alig lehetett olyan embert találni, aki ne venne részt évente legalább egy-két disznóölésen. Régen, s főként faluhelyen a tél állandó velejárója volt a háznál hízlalt sertés levágása és feldolgozása, mindezt pedig közösségi formában tették. Azért télen,…
Utazás a világ konyhái körül – India
Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Új cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, első alkalommal Indiába látogatunk. Indiai étterembe eljuthatunk itthon is, de a valódi gasztronómiai szokásokat ott csak kis mértékben ismerhetjük meg. Az indiai nők általában naponta háromszor főznek, mivel…
Különleges gyümölcsök
Emlékeztek még arra, amikor a banán és a kivi ritkaságszámba ment? Mára ez már a múlté, de még mindig felbukkannak különleges gyümölcsök az áruházak polcain. Hamis licsinek is csúfolják a rambutan nevű egzotikus gyümölcsöt, ami nem is meglepő, hiszen ha hozzájutunk a belsejéhez, lédússágát és ízét tekintve is a szintén nem túl elterjedt licsit juttathatja eszünkbe.…
Téli teakeverékek
A hidegebb hónapokban nem győzünk betelni a különböző forró italok fogyasztásával, főként a teákkal. Azt már megnéztük, milyen klasszikus teafélék és egyéb, teajellegű italok vannak, most ideje megtanulni, hogy téliesíthetünk egy átlagos fekete teát. A téli italok és sütemények jellegzetes ízeit elsősorban a narancsnak, citromnak, almának, szegfűszegnek és fahéjnak köszönhetjük. Épp ezért most is ezekhez…
Alkoholos italok karácsonyra
Az ünnepi vacsora velejárója, hogy egy-két pohárka finom, alkoholos italt is elfogyaszt a társaság. Van, aki a borra, van aki a sörre, esetleg egy kupica pálinkára szavaz, az édesszájúaknak viszont valami különlegessel készülhetünk. A csokilikőrt igen egyszerű házilag elkészíteni. Ilyenkor szokott előkerülni a nagymama évek óta tárolt méregerős barackpálinkája: csokilikőr formájában az enyhe barackíz még…