Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Készíts puncsot házilag!
Az adventi vásárok elindultával lépten nyomon forró puncsos utcai árusokba botlunk. De ezt a finom, meleg italt nemcsak az utcán, hanem otthon is fogyaszthatjuk, hiszen elkészítése nem is olyan bonyolult. A jó puncs alapja a jó gyümölcslevek kiválasztása! És ez nem csak a narancslét jelenti, mellé válasszunk még egy karakteres ízű, bogyós gyümölcsből készült innivalót…
A hálaadás és ami mögötte van
Bár Magyarországon nincs hagyománya a hálaadásnak (Thanksgiving), az amerikai filmek miatt valószínűleg már mindannyian hallottunk róla, sőt, azt is tudjuk, hogy nincs ilyen ünnep pulyka nélkül. Na de mi is az a hálaadás? És mi köze a Black Fridayhez? A hagyomány szerint 1621 óta ünneplik november negyedik csütörtökjén Észak-Amerikában a hálaadást. Azért ekkor, mert eddigre…
Olajos magvak – miért fogyasszuk őket?
Szeretnél nassolni munka vagy az esti filmezés közben, de a csoki és a chips ősi ellenséged? Akkor válaszd az olajos magvakat! Persze ezt is csak mértékkel, mert a rengeteg pozitívum mellett van néhány hátulütőjük is. Kezdjük a rossz hírekkel: sajnos nagyon sokan allergiásak ezekre a magokra. A mogyoró az egyik leggyakoribb allergén alapanyag, mind az…
A legviccesebb teaáztatók
Múltkor már összeszedtünk pár vicces konyhai kiegészítőt, ami garantáltan feldobja a főzést, most viszont a teázást tesszük még izgalmasabbá és szórakoztatóbbá ezekkel a filterekkel. A nap végén, kimerülten nincs is jobb egy forró fürdőnél, no meg persze egy forró teánál. A teakeverékünk is megérdemli azt a bánásmódot, amit mi! Láttátok A cápa című filmet? Egy…
A tökéletes rántott hús
Hazánkban szinte elképzelhetetlen a vasárnapi családi ebéd húsleves és rántott hús nélkül. Ez utóbbit nagyon egyszerű elkészíteni, de ha igazán tökéletesre szeretnénk sütni, érdemes pár apró trükköt bevetni! A kiklopfolt hússzeleteket már szombat este áztassuk hideg tejbe, és egy egész estére tegyük a hűtőszekrénybe, így hihetetlenül omlós lesz a hús! A panírozás során figyeljünk arra,…
Marcipánfigurák
Nincs is igazán szép torta marcipánfigurák nélkül, főleg ha gyerekeknek szánt születésnapi meglepetésről van szó. Ezek a kis díszek ráadásul bármilyen formát magukra ölthetnek, csak a képzeletünk szabhat határokat! De mi is igazából a marcipán? Ez a cukrászati alapanyag egy rész édes, blansírozott mandulából és egy rész őrölt cukorból készül, amit vízzel masszává főzünk. Ehhez…
Zöldségfagyasztás: mit szabad és mit nem?
Tél közeledtével egyre nehezebbé válik a friss zöldségek beszerzése. Jobb híján az áruházak mélyhűtőiben található gyorsfagyasztott zöldségekkel is beérjük, pedig ezeket mi magunk is eltehetnénk télire.
A tökéletes forró csokoládé házilag
Nem csupán a kávézókban – bár hozzánk biztosan megéri betérni ezért a csodás nedűért – ihatunk télen forró csokoládét, otthonunkban is elkészíthetjük ezt a finomságot! Persze kaphatóak az instant alapporok, de be kell lássuk, azok közel sem adják ugyanazt az ízt és élményt. Pedig a tökéletes forró csokit nem is olyan nehéz elkészíteni. Amire szükség…
Kések – mire van szükség a konyhában?
Ahány kés, annyi szokás: mondhatnánk az ismert közmondás mintájára, hiszen a rengeteg késfajta mind-mind más feladatot lát el. Persze el lehet főzőcskézni 2-3 kés segítségével, de egy igazán profin felszerelt konyhában ennél többet találunk!
A magyar porcelángyártás története I.
Egy elegáns vacsora szinte elképzelhetetlen egy csodás, porcelánból készült étkészlet nélkül. Az első tárgyak készítéséhez képest sokat kellett várni a hazai gyártás indulására, de azóta töretlen a magyar porcelángyárak sikere. Most induló cikksorozatunkban a magyar porcelángyártás történetét vesszük végig. A kerámiaipar legnemesebb anyagának a Kínában feltalált porcelán számít. Első darabjai valamikor a 7. század környékén…