Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

prehistoric_food

Gasztronómiai időutazás I. – Őskor

A gasztronómia egyidős az emberiséggel, de ez nem jelenti azt, hogy ár a kezdetektől fogva ugyanilyen főzési és táplálkozási szokásaink voltak, mint ma. Cikksorozatunkban a különböző korok különböző szokásait mutatjuk be, legyen szó a felhasznált alapanyagokról, az elkészítési módról, vagy az étkezési szokásokról. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy sütés-főzés nélkül, pusztán nyers bogyókat és zöldségeket…

olive-oil-1596639_1280

Milyen olajokat használjunk?

Magyarországon szinte minden konyhában megtalálhatjuk a napraforgó étolajat mint a főzés elengedhetetlen alapanyagát, pedig sok más, izgalmas ízvilágú növényi olajjal helyettesíthetnénk, melyek ráadásul még egészségesebbek is.

marton-napi-borfesztival-a-gellertben_2016_2-768x4972x

Novemberi gasztrofesztiválok

Az október izgalmas és változatos gasztronómiai programokat kínált, de a november miatt sem kell csüggednünk, nem csak Márton-nap alkalmából találhatunk ínycsiklandozó programokat!

halloween_ghost_meringue_cookies-2

Vendégvárók Halloweenre

Hazánkban is egyre nagyobb divatja van a halloweeni mulatságoknak, biztos mindannyian kaptunk legalább egy meghívást egy jelmezes házibuliba. De a hangulatot az apró kiegészítőkkel lehet a leginkább megteremteni, így a stílusos vendégváró fogások is elengedhetetlenek. Boszorkányujjak Lisztből, vajból, tojásból és cukorból tésztát gyúrunk, amit esetleg ízesíthetünk darált magdulával vagy mogyoróval, ebből ujjnyi vastag, 10-12 centis…

Mártogatósainkat ropogós, fűszeres tortillával szervirozzuk.

Új étlap a Zilában

Kávéházunk és éttermünk célja mindig is az volt, hogy folyamatosan megújulva minél több vendégünk igényét tudjuk kielégíteni. Épp ezért úgy gondoltuk, ideje frissíteni az étlapon is – de nincs ok aggodalomra, az új fogások mellett természetesen a régi kedvencek is megtalálhatók a kínálatban. Bármilyen fogásra is vágysz, nálunk biztos találsz kedvedre valót. Ha csupán egy…

creative-kitchen-gadgets-64__605

Vicces konyhai kiegészítők

Még a főzés legnagyobb szerelmesei is úgy érezhetik néha, hogy a konyhai rutin olykor unalmassá válik. Pár apró kiegészítő azonban az ételek készítését és tálalását is feldobhatja. Az interneten csodás, vicces dolgokat találhatunk.

tee-1740871_1280

Az igazi teafélék

Az őszi lehűlések kezdetével az egyik legkedveltebb itallá a forró tea válik, de az óriási választékban nagyon nehéz eligazodni, főként hogy sokszor még azt sem tudjuk, mit is iszunk pontosan. A négy legfőbb teacsoportot az örökzöld teacserje leveleinek oxidálódási szintje és folyamata alapján különböztetjük meg. A különböző feldolgozási módoknál az oxidációs folyamat megállítása nem azonos…

pilvax_pest_preiszler

Irodalmi kávéházak

Budapesten az írók és művészek élete régóta egybefonódik egy-egy kávéház történetével. A nagy költőknek és szerkesztőségeknek külön asztaluk volt kedvenc helyeiken, a magyar sajtó és irodalom legremekebb darabjait az ilyen vendéglátóhelyeknek köszönhetjük. Az évtizedek során sok irodalmi kávéház megszűnt és átalakult, de van, amelyik még mai napig őrzi az egykori hírességek nyomát és hozzájuk társult…

dinner-table-1433494_1280

Asztali etikett

Múltkor végigjártuk a tökéletes teríték elkészítésének módját, de azt sem árt megtanulni, hogy miként viselkedjünk egy elegáns asztaltársaságnál.

wine-1661211_1280

Egy pohár bor – és a hozzá illő sajt

Azt jól tudjuk, hogy Franciaországban, Svájcban és Hollandiában a sajtfogyasztás velejárója egy-egy pohár bor, de valójában a hazánkban népszerű sajtokhoz is megtalálhatjuk a hozzájuk illő nedűt.