Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

quince-65189_1280

Őszi zöldség- és gyümölcskínálat

A nyári zöldség- és gyümölcsszeon után sokan azt hiszik, az őszi hónapokkal le kell mondaniuk a friss alapanyagokról, pedig ősszel, különösen októberben még rengeteg növény betakarítási ideje érkezik el.

cake-1562703_1280

Kedvenc süteményes YouTube-csatornáink

Manapság bármilyen új dologba szeretnénk belefogni, a  YouTube-on biztosan rengeteg videót találunk hozzá. De ha csak új, izgalmas praktikákat keresgélünk, akkor is érdemes itt körülnézni. Természetesen nem kivétel ez alól a sütés-főzés sem. Összeszedtük a kedvenc süteményes csatornáinkat!

cutlery-1615152_1920

Terítési etikett

Egy elegánsabb étterembe betévedve csak pislogunk a rengeteg tányéron, poháron és evőeszközön. Hirtelen azt se tudjuk, hol áll a fejünk és mihez nyúljunk az első fogásnál, pedig a terítés szabályai nem is annyira bonyolultak, mint amilyennek elsőre tűnnek. Az első lépés az úgynevezett ültetőtányér, ami egy nagy, lapos tányér. Erre nem kerül fogás, viszont a…

chestnut-498833_1920

Gesztenye, az ősz megédesítője

Maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye… sokféle néven ismerjük a szelídgesztenyefa termését, leggyakrabban pedig gesztenyepüré formájában találkozunk vele. Pedig mennyi más módon is felhasználhatjuk! Ősz közepén elárasztják a közterületeket a gesztenyeárusok, akik a frissen sült finomságot kínálják, általában aranyáron. Pedig mi magunk is elkészíthetjük otthon, ráadásul nem is olyan nehezen. Kis beáztatás után a gesztenye kemény,…

julie_julia_5

Gasztrofilmek

Életünk jelentős részét az étkezések köré szervezzük, így nem meglepő, hogy a filmekben is egyre-másra bukkan fel ez a téma. Összegyűjtöttünk pár igazán ételközpontú filmművészeti alkotást nektek, ami garantáltan meghozza az étvágyatokat! Julie & Julia – Két nő, egy recept (Julie & Julia, Nora Ephron, 2009) A Julie Powell önéletrajzi ihletésű regényéből készült filmet minden…

red-wine-1369425_1280

A vörösbor jótékony hatásai

„Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyál!” – tartja egy ismeretlen eredetű mondás, ugyanakkor egy jól megválasztott vörösbor meg is hosszabbíthatja életünket, hiszen számtalan jótékony hatása van. A legfontosabbat mind közül talán az antioxidánsok, az úgynevezett polifenolok jelentik. Ezek olyan, a természetes környezetből származó molekulák, melyek a sejteknek a szabadgyökök oxidáló hatása miatti…

csabai-kolbaszfesztival-2015-3-4-012

Októberi gasztrofesztiválok országszerte

Ősszel kezdődik a gasztrofesztiválok igazi szezonja! Míg szeptemberben még inkább a szüreti mulatságok és a bor uralja a terepet, addig októbertől az ételek veszik át a főszerepet. Vásárhelyi Ízök Fesztivál, Hódmezővásárhely, szeptember 30. – október 1. Vásárhely tradicionális ízei, helyi termékek és portékák, éjszakai főzőverseny, kézműves kirakodó vásár, aszfaltrajzverseny, gyermekprogramok és fantasztikus koncertek várják az…

krudy

35. születésnapjára készül a Krúdy Kör

Kávéházunk állandó vendége, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör jövő évben fogja ünnepelni a megalakulásának 35. évfordulóját. Az erre való felkészülés jegyében állították össze a Három és fél évtized címmel 2017-ben megjelenő antológiát is. Újonnan indított honlapjukkal céljuk, hogy a Kör Tagjai, Barátai és Ismerősei, valamint rendezvényeik résztvevői még jobban megismerjék azt a hatalmas és szerteágazó…

nature-1347967_1280

Őszi ízek

Beköszöntött az ősz, ezt bizony már az időjárás is bőszen demonstrálja. Nem kell azonban csüggednünk a rossz idő miatt – a szezon ízei azonban kárpótol minket mindenért!

teapot-699509_1280

Így készítsd a teát helyesen!

A szálas tea a teák királynője – míg például egy filteres tea csupán az apródja lehet a teakirályság udvarának. Épp ezért, annak, aki a teázás szerelmese, mindenképp megéri több időt szentelni hobbijának.