Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Idén is megválasztják az ország cukormentes tortáját
Újra zajlik a küzdelem a Magyarország cukormentes tortája címért – a napokban pedig a győztesről is lehull a lepel! Az idei Magyarország cukormentes tortája első fordulóját Lajosmizsén rendezték meg, melyen immár 5. alkalommal nevezhettek a cukrászok diabetikus tortáikkal. A kezdeményezést egyébként évről évre nagyobb siker fogadja, mely igazolja a cukormentes sütik létjogosultságát és szükségességét. A…
A tökéletes kovász titkai
Habár a boltokban ma már számtalan fajta kenyérrel találkozhat a vásárló, azonban semmi sem téveszthető össze egy isteni házi kenyér pompás illatával és zamatával. Sok háziasszony őrizgeti titkos receptjét a tökéletes kenyérről – most pedig mi is hozzáteszünk valamit a hagyományhoz! A kenyérhez alapvetően kétféle kelesztő anyagot használhatunk: élesztőt és kovászt. Sokan esküsznek a házilag…
Élő süti-történelem a Ruszwurm falai között!
A linzer történetének kapcsán már megemlítettük a budapesti Ruszwurm cukrászdát, ahol Müller Antal megalkotta az azóta a Ruszwurm egyik kedvenceként számon tartott süteményt. A cukrászda azonban önmagában is megérdemli a figyelmet – immár 189-ik esztendeje, hogy kiszolgálja a Budai Várban sétálgatókat. A Ruszwurm cukrászdát Schwabl Ferenc alapította még 1827-ben – a látványos és elegáns megjelenést…
Lerántjuk a leplet a tökéletes csokimázról!
A csokimáz szinte minden édes sütemény alkotórésze, mégis sokszor okoz fejtörést a háziasszonyoknak az elkészítése. Nem is csoda, hisz egyszerre számtalan kritériumnak kellene megfelelnie a kész terméknek: legyen egyenletes, fényes, ne csorogjon le a süti szélén, azonban ne is törjön, mikor szeleteljük azt. Van azonban egy szuper technika, mellyel megzabolázhatjuk a csokihullámokat! Számtalan praktika létezik…
Itt a grillszezon!
Javában tombol a nyári kánikula, természetes hát, hogy ilyenkor a kinti mulatságok felé irányul a figyelmünk! Egy jó kis strandolást semmi sem koronáz meg jobban, mint egy esti sütögetés a szeretteinkkel – ehhez hoztunk most hasznos tippeket! Az első és legfontosabb természetesen a megfelelő grillező kiválasztása – a faszenes sütők a legelterjedtebbek, melyeket már aránylag…
Új étlap
A Zilában már hagyomány, hogy a nyár kezdetére egy új étlappal örvendezteti meg vendégeit, elvégre a napsütéses délutánokon más étkekre vágyunk, mint a hideg téli hónapokban. Most sem volt ez másképp: hadd mutassuk be a Zila Kávéház nyári-őszi étlapjának kínálatát. A grillezett étkek közkedvelt nyári csemegék – nem is csoda, hisz egyedülálló ízviláguk semmivel sem…
A Linzer története
Habár neve alapján azt gondolnánk, hogy a Linzer is egy a sok osztrák finomság közül, ez esetben tévedünk, ha a hangzás után következtetünk. A Linzer ugyanis egy hamisítatlan magyar finomság. A Ruszwurm cukrászda ma már turistalátványosság, azonban alapításától napjainkig számtalan történelmi eseménynek volt már szemtanúja: túlélte többek között az 1848-as szabadságharcot is, mely során a…
Újabb Zila-titokról rántjuk le a leplet: A Pándi meggytorta receptje
A meggy talán az egyik legkedveltebb idénygyümölcs – noha nem is a fáról szedve, önmagában, hisz savanykás íze miatt nem jó sokat enni belőle, azonban süteménybe használva az egyik legkiválóbb választás. Ráadásul számtalan jótékony hatással is bír! Lássuk hát, mi mindenre jó, ha meggyet fogyasztunk! A meggy az egyik legkiválóbb antioxidáns, mely amellett, hogy távol…
A fagyi története
A fagyi a nyári meleg napok kedvenc finomsága, hisz amellett, hogy ma már számtalan ízvariációban kapható, kiváló hűsítő is a kánikulában. Azt azonban kevesen tudják, hogy története ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza! A fagyit feltehetően a kínaiak találták fel, hisz már ötezer évvel ezelőtt fogyasztottak hóból, tejből és gyümölcsökből készült jeges édességet. Habár csak…
Sütési praktikák háziasszonyoknak
Számtalanszor előfordul, hogy egyszerű, mégis kivédhetetlennek tűnő problémák rontják el remekbeszabott tortacsodáinkat, mely a különleges alkalmak előtt csak még nagyobb bosszúságot okoznak a ház cukrászának. Ezekre kínálunk most megoldást tippjeink segítségével! Mindenkivel előfordult már, hogy leragadt a piskóta, vagy épp nem jött fel a tészta eléggé, sűrű volt a csokikrém vagy ellenkezőleg: hígan csordogált le…