Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Egyik büszkeségünk: a szatmári szilvatorta
2008-ban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy szatmári szilvatortánk elnyerte az év tortája címet. A különleges finomság azóta is nagy kedvencünk, gyakran készítjük és vendégeink is előszeretettel rendelik ezt a csemegét. Azt azonban nem sokan tudják, hogy mi is teszi igazán pikánssá – a sütihez használt szilvapálinka ugyanis nem lehet másmilyen, csakis eredeti szatmári! A…
Bárcziné Perei Ilona, a Zila-varázslat felelőse
Ilona, azaz Ica néni másfél éve erősíti a Zila csapatát – legnagyobb örömünkre, hisz ő az, aki napról napra csodássá és ragyogóvá varázsolja környezetünket! Ica néni is messziről érkezett hozzánk, hisz Püspökladányból települt fel Budapestre, hogy előbb a repülőtéren szorgoskodjon, aztán betérjen a Zilába, hogy el se menjen tőlünk többé. Ica néni szakmája szerint eladó…
Kedvenc édességünk, a madártej
A tojásfehérjét cukorral kemény habbá verjük, és felforralt, vaníliás cukros tejben kifőzzük. A tejet átszűrjük, és elkeverjük a tojássárgájával összedolgozott vaníliás pudingporral. Kinek ne lennének ismerősek ezek az egyszerű utasítások? Gyerekkorunk kedvenc desszertjében az a legfantasztikusabb, hogy hidegen és melegen, télen és nyáron egyaránt imádnivaló. Azt azonban kevesen tudják, hogy a csemege francia ősökkel…
A tavasz kedvenc gyümölcse – az eper
A tavaszi hónapok számtalan csodás meglepetést tartogatnak az ízek szerelmeseinek. A kertek kivirulnak ilyenkor, és bizony nincs is istenibb a friss gyümölcsök bódító illatánál – az eper azonban felejthetetlen zamatával is rabul ejt. A szamóca vagy más néven földieper az egyik legkedveltebb alkotóeleme a gyümölcs alapú süteményeknek. Nincs ezen mit csodálkozni, hisz nemcsak nagyon finom,…
Kávék a világ minden tájáról II.
Újra Föld körüli utazásra indulunk, hogy felfedezzük a világ különleges kávékincseit. Ezúttal távolabbra kalandozunk – többek közt indonéz, ír, portugál és amerikai ízekkel ismerkedünk össze. Az első különlegesség a hangzatos elnevezésű Kopi Luwak – a közönséges pálmasodró ürülékéből válogatott kávébab-szemekből készült indonéz kávécsoda. A civet coffee-nak is nevezett ital a világ egyik legritkább és legdrágább…
Egy igazi magyar különlegesség – a mignon!
Biztosan mindenki gyönyörködött már a cukrászdák kirakatainak színes mignononkínálatában, amíg a süteményére várt – az azonban biztosan nem merült fel benne, hogy a színes kis csodák magyar felmenőkkel rendelkeznek! A jellegzetes mázzal burkolt, különböző ízben kapható, édes sütifalatok legelőször ugyanis egy magyar mester, Kugler Henrik műhelyében készültek. Kugler mester az 1870-es évek körül alkotta meg…
Bemutatjuk Szabolcsec Ákost, a Zila család egyik legrégebbi tagját
Felszolgálógárdánk oszlopos tagja, Szabolcsec Ákos – az Ő feladatkörébe tartozik többek között újonc pincéreink „kiképzése” is – immár 13. esztendeje tagja kávéházunk csapatának. Ákos messziről érkezett hozzánk: a Zala megyei fiatalember egy vendéglátóipari iskola elvégzése után döntött úgy, hogy a fővárosban próbál szerencsét. Hozzánk azonban mégsem a kalandvágy vezette, hanem felesége édesanyja. A cukrászoktatóként tevékenykedő…
Otthonunk, Pestszentlőrinc II.
Pestszentlőrinc csodás vidéke már több mint száz éve őrzi és gyarapítja értékeit. A fejlődési folyamat azonban nem volt mindig egyenletes. A század elején Cséry Lajos volt az egyik legnagyobb földtulajdonos a környéken, ugyanis 2600 holdas birtokkal rendelkezett a mai Pestszentlőrinc területén. Ő volt az, aki először szerződött a fővárossal a hulladék elszállításának ügyében, és ezáltal…
Kávé télen, kávé nyáron!
A kávé napjaink meghatározó itala – sokunk reggeli rutinját képezi egy isteni csésze elfogyasztása, azonban napközben sem esik rosszul, ha beülhetünk akár a Zila Kávéházba egy isteni barna nedűre. Mi van azonban, ha a melegben ránézni se bírunk többé a gőzölgő csészékre? Bizony erre is van egy igazán pompás megoldás; ezek pedig a kávék jéghidegen…
A Fekete-erdő titkai
A Fekete-erdőben már évszázadok óta ismert a cseresznye és a tejszín ínycsiklandó kombinációja. Kezdetben azonban nem süteményként fogyasztották, egyszerűen csak a cseresznyebefőttre tettek egy kis tejszínt, esetleg cseresznyepálinkával bolondították meg a receptet. Innen már egyenes út vezethetett volna a Fekete-erdő torta kialakulásáig, furcsamód azonban mégis Svácból származik a finomság egy korai változata. Ezt még keksz,…