Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

17364920932_5d51a3fe5f_b

Kávék a világ minden tájáról

Már egészen otthonosan mozgunk a kávék világában, hisz kitanultuk a bécsi és az olasz jellegű kávék minden csínyét – na de mi a helyzet a világ többi részével? Eláruljuk, mindenhol készülnek különleges remekművek. Franciaország híres kávékülönlegessége a café au lait, melynek neve is tejes varázslatról árulkodik. A közepesen pörkölt (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé 1-1…

IMGP5206

Szíjjártó Sándor séfhelyettes

A Zila kollégáit bemutató sorozatunkban ezúttal Szíjjártó Sándor séfhelyettessel beszélgettünk. Sándor már több, mint egy éve tölti be posztját nálunk, azonban koránt sem ismeretlen számára a vendéglátás. Már iskolai évei alatt is vendéglátó pályára készült, a ballagás után pedig egyből belevetette magát a nagybetűs szakácséletbe. Mikor hozzánk érkezett, már 15 éves vendéglátós múlttal büszkélkedhetett, így…

Melange_(31180882)

Bécs üde illata

Az olasz kávék világa után most Bécs szívébe kalauzoljuk el Önöket egy kis kóstolásra. A Zila Kávéház büszke rá, hogy évek óta készíti a világ számtalan pontjáról származó kávék egész sorát vendégei számára – íme egy kis segítség a választáshoz, ha legközelebb ellátogat hozzánk. A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A…

12962517_1063457443692908_535425392_o

A krémes története

A krémes a hazai sütirajongók egyik kedvene – készüljön bármilyen receptúra szerint, egyszerűen nem lehet megunni. Sokféle formában ismerjük és szeretjük, elkészítése viszont nem éppen a legegyszerűbb cukrászsütemények közé sorolja. De hogyan nyerte el mai formáját? Ennek jártunk utána. A sütemények nem csupán attól függően változnak, hogy bécsi vagy francia krémesről beszélünk – bizony tájegységenként…

Látványterv a Baross utca és a Margó Tivadar utca kereszteződésében épülő körforgalomról

Otthonunk, Pestszentlőrinc

Habár a Zila Kávéház már régóta állandó eleme a pestszentlőrinci látképnek, fennállásunk előtt és alatt is számtalan változás ment végbe ezen a kedves környéken. Pestszentlőrinc már a honfoglalás idején lakott volt, legkorábbi ránk maradt írásos említése például XIV. századi oklevelekben található. A középkori Szentlőrinc ugyan elnéptelenedett a török hódoltság idején, de az 1700-as években újabb…

12953290_1058831014155551_1273995271_o

Ítália ízei II.

Sorozatunk első részében megismerkedtünk az olasz kávék legalapvetőbb fajtáival, ideje, hogy folytassuk a sort. Az espresso család legédesebbike, a mocha a közepébe csurgatott forró kakaó vagy isteni csokoládészirupnkak köszönhetően lesz az édesszájúak kedvence, egy kis forró tejjel és tejszínhabkoronával rendkívül csábító kombináció. Ezzel indul a habos, tejes csodák széles tárháza, melyek közül világszerte a legnépszerűbb…

12959429_1058831987488787_498228949_o

Itália ízei

A kávé ma már mindennapi rutinunk részét képezi, nem csoda, hiszen Magyarországon már a múlt századfordulón virágzott a kávéházi kultúra. Napjaikra már nemcsak az osztrák és török receptek, de az olasz, amerikai, sőt akár egészen távoli földrészek kávékultúrája is elérhető. Új sorozatunkban tüzetesen megvizsgáljuk a legnépszerűbb kávénemzetek fekete italait: elsőként ismerkedjünk meg közelebbről Itália ízeivel.…

14-1600x1200

Citromos tokhalfilé csuszatekerccsel

Ezen a héten újra főzőcskézünk, hisz nem csupán az ünnepek alatt jár egy kis kényeztetés – egy könnyű, tavaszias tokhalfilét kínálunk a halas ételek rajongóinak. Halas fogásaink nagy népszerűségnek örvendnek éttermünkben. Nem csodálakozunk, hiszen ebédre és vacsorára is jól esik egy könnyű fogás. Ezúttal egyik kedvencünk receptjét osztjuk meg a kísérletezni vágyókkal. A citromos tokhalfilé…

zila-kavehaz_11

„Családias hangulatban telnek a napok” – Pap Gáborral, ifjú pultvezetőnkkel beszélgettünk

Gábor jelenleg harmadik éve dolgozik nálunk, fiatal kora ellenére már 12 éve bizonyít a szakmában. Hogy erre a pályára lép, sosem volt kérdés: már 4 éves kora óta mondogatta szüleinek, hogy ő egy napon bizony vendéglátós lesz. Boldogok vagyunk, hogy álmai valóra váltásában mi is a segítségére lehettünk – azóta pedig természetesen ő van a…

12953290_1058831014155551_1273995271_o

A Sacher-torta története

Ki ne ismerné a méltán híres Sacher-szeleteket, melyeket oly szívesen falatozunk betérve egy-egy cukrászdába. Mi is szívesen készítjük, és szívesen kóstoljuk is meg a végeredményt sok éve már – de vajon honnan is ered ez a finomság? A Sacher-torta valójában egy csokitorta, melyet sárgabaracklekvárral töltenek és csokoládé bevonattal borítanak. A torta megálmodója Franz Sacher bécsi…