Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Hűsítő italok az utolsó nagy melegekre

Bár már csupán napok vannak hátra az augusztusból, az előző évekhez hasonlóan idén is számíthatunk még napsütéses, meleg időszakokra. Ugyan a vízpartokon, strandokon való ejtőzés ilyenkor már sokaknak nem adatik meg, kellemes és finom hűsítőket akár munka közben is fogyaszthatunk. 

Limonádé

Víz, citrom, némi édesítő és már készen is van a tökéletes frissítő. A limonádé igazi csodafegyver a szomjúság és a meleg ellen. A citrom frissítő, savanykás ízét cukorral vagy egyéb édesítőszerrel ellensúlyozhatjuk. Készülhet buborékos vízzel, de tökéletes eredményt kaphatunk akkor is, ha csapvízből készítjük el. Hogy igazán hűsítő legyen a végeredmény, kerülhet bele néhány jégkocka is.

A limonádé nagy előnye egyszerű elkészítési módja mellett, hogy a megszokott citromos ízvilágot akármivel variálhatjuk. Készíthetjük naranccsal, lime-mal, kerülhet bele néhány mentalevél, préselhetünk bele bogyós gyümölcsöket, de a bátrabbak próbálkozhatnak olyan extravagánsabb megoldásokkal is, mint például uborkával vagy levendulával való ízesítés.

Szörpök

A limonádénál talán csak a szörpök elkészítése egyszerűbb. Néhány ujjnyi édes szirup a pohár vagy kancsó alján, melyet ízlés szerint szódával, ásványvízzel vagy egyszerű, hideg csapvízzel felkeverünk és máris fogyaszthatjuk a finom frissítőnket.

Bár ma már a boltok polcain is széles választékot találunk szörpökből a tömeggyártott termékektől kezdve a kézműves manufakturákban előállítottakig, a saját házi szörpünkhöz foghatót aligha kaphatunk meg a hipermarketekben. Aki még sosem próbálta, milyen érzés a saját maga által készített szörpöt kortyolgatni, annak egy korábbi blogcikkünk nyújt segítséget az elkészítéséhez. 

Jégkása

A világ számos országában granita néven ismert jégkását eredetileg kézzel készítették, alapanyagát hó vagy jégdara adja, amelybe só, cukor, gyümölcsszörp vagy gyümölcspüré kerül. Ma már jégkása készítő gépekkel érik el a hűsítő édességre jellemző darabos állagot.

A granitához hasonló, hagyományos édességeket a karibi szigetvilágtól a Távol-Keletig a világ számos országában megtalálhatunk. Ilyenek például az amerikai snow cone, a japán kakigori, a Puerto Ricó-i piragua vagy a koreai pingszu.

Jeges tea

Ma már olyannyira hozzászokhattunk a közkereskedelemben kapható, palackozott jeges teák fogyasztásához, hogy sokszor bele sem gondolunk, hogy akár otthon is elkészíthetnénk magunknak a saját, adalékmentes hűsítőnket, hiszen néhány teafilteren, némi forró vizen, citromon és édesítőn kívül nincs is másra szükség hozzá.

Jeges teát már csak azért is érdemes otthon nagy mennyiségben készíteni, mert gyorsan és könnyedén a család kedvenc üdítőjévé válhat. Ha nem akarunk sokat bajlódni a hűtéssel, akár teaesszenciát is készíthetünk, mégpedig úgy, hogy egy csészényi forró vízbe több teafiltert is beáztatunk, majd az ázási idő leteltével ezt az esszenciát higítjuk vissza forró vízzel. Ha azt szeretnénk, hogy a citrom C-vitamin tartalma megmaradjon, érdemes a már kihűlt teához hozzákeverni a levét.

A megszokott jeges tea ízt Earl Grey teával érhetjük el, de kísérletezhetünk különböző fajtákkal, ízesítésekkel vagy gyümölcs teákkal is. Ez utóbbi különösen ajánlott, ha gyermekek számára is készül az ital, mivel a hagyományos teafajtákban megtalálható koffein nagy mennyiségben negatívan hathat rájuk.

Forró tea

Igen, nem csalás, nem ámítás, egyes trópusi kultúrákban forró italokkal védekeznek a hőség ellen, ráadásul nem is eredménytelenül. A módszer főként a Közel-Keleten és Afrika némely országában elterjedt. A törökök gyümölcsös teákkal védekeznek a forróság ellen, Egyiptomban pedig hibiszkusz teát kínálnak a hűlni vágyóknak.

A forró italok hűsítő hatását egy szánkban található receptornak köszönhetjük, amely ha forróságot észlel, jelet küld az agynak, így beindul a test automatikus hűtése.

Meleg időben a savanykásabb, gyümölcsös ízvilágú teák fogyasztása nemcsak a hűsítő hatás, de a frissítő aromák miatt is ajánlott.

Jeges kávé

Természetesen nemcsak a teából, hanem a kávéból is készülhet jeges verzió. Ahogy a melegen tálalt kávék esetén, úgy a jeges kávéknál is megoszlik a fogyasztók preferenciája. Egyesek egy erős, fekete espressóhoz adnak csupán némi jeget, mások emellett még némi gőzölt tejjel lágyítják el a keserű kávéízt.

A legkedveltebb variáció szerint nem a tört jég, hanem néhány gombóc vaníliafagylalttal. A fagylaltra engedett espressónak az olasz kávékultúrában saját neve is van: affogato. Ehhez az italhoz egyes receptek szerint amaretto is kerül. 

A jeges kávé ízét számos helyen gőzölt tejjel, szirupokkal és tejszínhabbal egészítik ki.

Sör

Sokak számára szinte evidencia, hogy egy korsó hideg sörrel frissülnek fel a nyári melegekben. Ugyan az alkohol értágító hatása miatt – amelynek köszönhetően a hő könnyebben jut a bőr felszínére – a sört szakemberek nem javasolják a káikula idején, megértjük, hogy nehéz ellenállni a hűs, habzó italnak.

Természetesen ilyenkor választhatjuk az egészségesebb és hatékonyabb megoldást a szomjoltásra és lehűthatjük magunkat alkoholmentes söritalokkal vagy az utóbbi években egyre divatosabb, gyümölcsös radlerekkel, amelyek savanykás gyümölcs aromája mégfrissítőbb ízélményt ad.

Zila Borok - fröccs hûsítõ szódásüveg szóda

Fröccs

A sörhöz hasonló okokból a bor mértéktelen fogyasztása sem javasolt a nagy melegekben. Szódavízzel higítva azonban nemcsak az italunk össz alkoholtartalmát csökkentjük, de az alkohol feldolgozása során a szervezetünkből elvonódó vizet is egyből pótoljuk.

Az igazán frissítő ízélményt a minőségi száraz vagy félszáraz borokból készült fröccs adja.

Koktélok

Ki ne tudna ellenállni a színes, jeges, ízzel teli italoknak mondjuk egy medence partján ücsörögve? A koktélok nemcsak finomak, de a nyár legnagyobb pillanatait megörökítő fotókon is fantasztikusan mutatnak, és egyesek számára a vakáció elmaradhatatlan részét képzik.

A nagy melegben ajánlott az alacsonyabb alkoholtartalmú, fanyarabb, citrusosabb ízvilágú koktélokat választani, és olyan helyekről rendelni, ahol biztosak lehetünk benne, hogy minőségi alapanyagokból, szakértelemmel készítik el az italt számunkra.

A Zila terasza továbbra is szeretettel várja a felfrissülni vágyókat igazi, nyári kertiparty hangulatban a gesztenyefák lombjai alatt. Itallapunkról többféle gyümölcsös limonádé, szörpök, kávéitalok, teák, sörök és borok széles választékából és szezonális koktéllapunkról válogathatnak a felfrissülni vágyók.

Scroll To Top