Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ásványvíz, forrásvíz, csapvíz – Mit igyunk, hogy egészségesen oltsuk a szomjunkat?

Az talán mindenki számára ismert információ, hogy napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott az egészség megőrzéséhez. De milyen forrásból érdemes bevinni azt? Egyáltalán mi a különbség az ásványvíz, a forrásvíz és a csapvíz között?

Az egészséges életmód bármely területéhez hasonlóan a folyadékfogyasztással kapcsolatban reklámokból, hirdetésekből, különböző weboldalakról és a közösségi médiából olyan sok ellentétes információ érhet el hozzánk ezzel a témával kapcsolatban, hogy nem csoda, ha néha elveszítjük a fonalat és belezavarodunk, mi is jó a testünknek, a környezetünknek vagy éppen a pénztárcánknak. Egészséges-e a csapvíz? Szükségünk van-e az ásványvizek ásványianyag tartalmára? Csak a tiszta forrásvizekben bízhatunk-e?

Nos, ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, érdemes tisztázni, mit is jelentenek ezek a fogalmak.

Forrásvíznek olyan édesvizet nevezhetünk, amely önmagától tör fel a föld mélyéből. A forrásvíz mélyen fekvő rétegekből származik, és helyben palackozzák. Ahhoz, hogy közkereskedelembe kerülhessen, az ivóvizeket érintő előírásoknak kell megfelelnie, kezelni pedig az ásványvizekhez hasonlóan szabad.

A földből feltörő forrásvíz gyakran tartalmaz természetes eredetű szénsavat, vasat vagy ként. Míg az előbbi adalékanyag engedélyezett, a vasat és a ként a palackozás előtt kivonják a vízből.

A forrásvíztől eltérően az ásványvíz kizárólag védett vízadó rétegből származhat. Összetételének és hőmérsékletének közel állandónak kell lennie. Fontos különbség még a forrásvízhez képest, hogy eredendően szennyeződésmentesen törjön a felszínre. Palackozása csak minősítés után megengedett.

Az ásványvizek ásványianyag-tartalmát rendelet szabályozza: ez az érték 500 mg/l kell, hogy legyen és az összetételt mindenképpen meg kell jeleníteni a palack címkéjén. Az ilyen vizekben található kalcium és magnézium sók kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, azonban aki ezen anyagok miatt vásárol palackozott vizet, annak résen kell lennie, ugyanis gyakran előfordul, hogy ásványi anyagban szegény forrásvíz, karsztvíz vagy egyszerű csapvíz kerül az üvegekbe.

Ha a szervezetünknek nincs szüksége specifikusan ezekre a kalcium és magnézium sókra, környezetvédelmi és pénzügyi okokból is megéri mérlegelni a palackozott vizek vásárlását. A csapból, közkutakból hozzáférhető ivóvíz minősége az ország legnagyobb részén kiváló, állapotát folyamatosan figyelemmel követik.

Hazánkban tisztított forrásvíz, felszíni vagy földalatti vizek kerülnek a háztartásokba a vízvezeték rendszereken keresztül, így gyakran a csapból is nyerhetünk olyan minőségű vizet, amelyet palackozva megvásárolhatunk a boltokban – sokkal kedvezőbb áron és felesleges környezeti terhelés nélkül.

Kellemetlen mellékízt a legtöbb esetben a belső hálózat nem megfelelő állapota okozhat, mivel a vezetékrendszerből kellemetlen íz- és szaghatást okozó anyagok oldódhatnak a vízbe. Ezeket a legtöbb esetben sajnos a háztartásokban használható, egyszerű vízszűrő berendezések sem képesek eltávolítani. Kiszűrik viszont a nemkívánatos klórt és vasat. Ezzel együtt viszont a csapvízben megtalálható hasznos sókat is. A forgalomban lévő vízszűrők egy része visszapótolja ezeket, mások viszont nem.

A teljesen ionmentes vagy desztillált víz fogyasztása nem ajánlott, mivel ezek kimoshatják a szervezetből a szükséges ásványi anyagokat, anélkül, hogy ezeket visszapótolják.

Scroll To Top