Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az ebédek egészséges kísérői, a savanyúságok

Egy tálka finom csalamádé, vagy néhány savanyú uborka nemcsak jól esik a főfogások mellé, de ezek a savanyított zöldségkeverékek dúskálnak olyan vitaminokban, ásványi anyagokban és probiotikumokban is, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. A téli időszakban pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk.

Mikor még nem voltak könnyen hozzáférhetők az év minden napján a legváltozatosabb gyümölcsök és zöldségfélék, télire csak befőzéssel, savanyítással tartósítva volt lehetőség eltenni ezeket. Talán mind hallottunk történeteket az iskolapadban arról, hogy Kolumbusz Kristóf hajósait a hosszú ideig tartós, többhetes tengeri utat is kibíró savanyú káposzta fogyasztása mentette meg a C-vitamin hiánybetegségétől, a skorbuttól. 

A matrózokhoz hasonlóan dédszüleink számára is a savanyúságok jelentették a legmegbízhatóbb vitaminforrást a téli időszakban. A C-vitamin mellett foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne, a savanyítás folyamán lezajló mikrobiális folyamatok során keletkező tejsav, illetve az azt termelő tejsav baktériumok pedig segítenek a bélflóránk egyensúlyának fenntartásában. Ezek mellett a zöldségek természetes rosttartalma még az emésztést is serkenti, így nem csoda, hogy egyes nehéz ételek mellé kifejezetten kívánunk egy kis céklát vagy némi almapaprikát, kovászos uborkát.

A számos jótékony hatáson túl persze azt sem érdemes elfelejteni, hogy a savanyúságok nagyszerű ízükkel is kiegészítenek egyes ételeket, másoknak egyenesen alapanyagául szolgálnak. Gondoljunk csak egy tál ínycsiklandó toros káposztára vagy rakott káposztára.

Savanyúságunkat akár mi magunk is elkészíthetjük. Csupán némi vízre, alaposan megtisztított alapanyagokra, üvegekre, munkafelületre, sóra, ecetre vagy citromsavra – esetleg mindkettőre – és némi fűszerre van szükség hozzá. A babérlevél és a feketebors rendszerint nem maradhat ki, de ízlés szerint használhatunk köménymagot, koriandert, mustármagot, borókabogyót, kaprot vagy akár tormát is. A csípős ízek kedvelői némi erőspaprikával is pikánssá tehetik a keveréket.

Alapanyagul szinte bármit használhatunk a káposztától kezdve a különböző paprikaféléken, répán, hagymán, dinnyén át egészen a karfiolig. Attól függően, hogy milyen hosszan szeretnénk eltárolni a keveréket, kerülhet bele némi nátrium-benzoát is tartósítószerként, de az interneten bőven találni olyan recepteket, amelyek segítségével adalékanyagok nélkül is nagyszerű és egészséges keverékeket készíthetünk.

Mivel hűtve hosszú ideig eláll, mindenképp érdemes lehet a téli időszakban tartanunk otthon pár üveggel, hogy pörköltek, sültek mellé, különböző ínycsiklandó fogások alapanyagaként, szendvicsekbe vagy csak úgy magában csemegézve bármikor kéznél legyenek ezek az ízletes, emésztést is segítő vitaminbombák.

Scroll To Top