Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 nem mindennapi desszert alapanyag

Ahogy egyre jobban megismerjük a különböző ételérzékenységeket, diétákat, egyre változatosabb receptek lehetnek a segítségünkre, hogy számukra is finom, izgalmas édességeket készíthessünk – gyakran egészen váratlan alapanyagok felhasználásával. E heti blogcikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

1. Répa

A répatorta, mint kifejezés, sokak számára talán nem cseng ismeretlenül. Bár egyesek talán idegenkednek a koncepciótól, a répa valójában kiváló sütemény-alapanyag lehet. Természetes édes ízét nagyszerűen kiegészíthetjük mézzel, naranccsal, gyömbérrel vagy egyéb fűszerekkel. Izgalmas és finom sütemények készülhetnek belőle gluténérzékenyek vagy éppen paleolit diétát követők számára.

Lereszelve vagy éppen előfőzve és leturmixolva nemcsak klasszikus répatorta készíthető belőle, hanem finom, könnyű tésztájú muffinoknak, kevert tésztás süteményeknek, sőt akár különböző brownie-knak is alapanyaga lehet.

 

3. Tökfélék

A sütőtök szintén nem ismeretlen tortaalapanyag. Gondoljunk csak a hazánkban is népszerű tökös rétesre, vagy éppen az angolszász országok pumpkin pie-ára, amelyet többek között Harry Potter varázslatos világának szereplői is előszeretettel fogyasztottak. A répához hasonlóan szintén természetes cukortartalma miatt válhat a sütőtökből nagyszerű alapanyag, ráadásul nemcsak töltelékként, hanem akár tészták összetevőjeként is remekül működik.

Az utóbbi funkcióra egy másik, talán meglepőbb tökféle is kifejezetten alkalmas lehet. A cukkinit semleges íze és alacsony kalóriatartalma kifejezetten alkalmassá teszi arra, hogy kiváló alapja legyen „mentes” süteményeknek, ráadásul növeli az édesség élelmi rost-, a vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Nedvességtartalmának köszönhetően pedig garantáltan puha, omlós süteményeket készíthetünk belőle.

 

3. Cékla

Mivel ezt a különleges színű zöldséget a legtöbb esetben savanyúságként fogyasztjuk, elsőre talán nem hangzik bizalomgerjesztően egy céklával készül csokitorta vagy brownie gondolata, pedig a répához és a tökfélékhez hasonlóan kiváló alapanyaga lehet ételérzékenységben szenvedők vagy diétázók számára készülő süteményeknek.

Amellett, hogy a cukkinihez hasonlóan nedvességtartalmának köszönhetően igazán omlóssá és szaftossá teszi a piskótához hasonló kevert tésztánkat, muffinunkat, brownie-nkat, egyedülálló színe igen látványossá is varázsolja a kész süteményt.

4. Avokádó

Ugyan pár évtizeddel ezelőtt még azt sem tudtuk, mi fán terem az avokádó, mára már elképesztő népszerűségnek örvend hazánkban is. Ennek oka talán a széleskörű felhasználhatóságában rejlik. 

Mivel a gyümölcsnek magában igen semleges íze van, ennek és a hihetetlenül krémes állagának köszönhetően széles körben felhasználható. A különböző saláták és krémek mellett édességek is készülhetnek belőle. Ebben az esetben pedig nem csupán könnyű, kevert tésztákra gondolunk. Állagának és ízének köszönhetően kiváló alapanyaga lehet olyan édes pohárkrémeknek, töltelékeknek, puddingoknak is, amelyek elkészíhetők vegán, sőt akár nyersvegán változatban is.

 

+1. Majonéz

A majonéz még az előzőekben felsorolt alapanyagokhoz képest is rendhagyó, pedig a klasszikus majonéz nem tartalmaz olyasmit, amit egyébként nem tennénk bele egy tortába, hiszen fő összetevői a tojássárgája és az olaj.

Az Egyesült Államok déli részén egyáltalán nem ismeretlen a majonézzel készült csokoládétorta koncepciója. A recept kedvelői szerint a tésztához adott majonéz szaftosabb, omlósabb piskótát eredményez.

Scroll To Top