Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Aszalt gyümölcsök és zöldségek házilag
A nyári gyümölcsök esszenciáját többféleképpen megőrizhetjük, hogy a hűvösebb hónapok alatt is élvezhessük őket. Készülhetnek belőlük befőttek, lekvárok, szörpök, de akár aszalvány formájában is eltárolhatjuk az isteni gyümölcsöket és zöldségeket. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz isteni aszalványokat otthon.
4 gyógynövény, amely segíthet a meleg leküzdésében
Ahogy a téli hidegekben a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, paprika és bors melegítő hatásait élvezzük, úgy a nyári kánikulában is érdemes megválogatni, mely fűszer- és gyógynövények kerüljenek be az étrendünkbe, hogy a lehető leghatékonyabban küzdhessünk a meleg ellen.
Így dobd fel a limonádédat!
A nagy nyári melegekben kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Bár ilyenkor a hideg víznél nincs jobb üdítő, megértjük, ha egyeseknek nehezükre esik a csapvíz fogyasztása önmagában. Ha nem akarunk hulladékot termelni különböző üdítők csomagolásaival, a limonádé tökéletes megoldás lehet. Ebben a blogcikkben adunk néhány tippet, mivel dobhatjuk fel a finom, frissítően citromos, mégis édes ital megszokott ízét.
Hűsítő vitaminbomba a nyári napokon – Készíts Te is gazpachót!
A spanyol konyhának számos nagyszerű finomságot köszönhetünk az ízletes paellától kezdve a tortillán át a churros nevű, közkedvelt fánkszerű desszertig. Ilyenkor nyáron a legtöbben valószínűleg a gazpachót fogyasztják a legszívesebben. Hogy pontosan mi az és hogyan készül? Blogcikkünkből megtudhatod.
Idén is a Zilában kerül megrendezésre az Év Fagylaltja verseny döntője
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén is meghirdette az Év fagylaltja versenyt. Az eredményhirdetésre a tavalyihoz hasonló módon 2022-ben is a Zilában fog sor kerülni. A koronavírus-járvány előtt a rangos verseny döntője kellemes, fesztivál jellegű esemény volt, 2020-ban azonban a korlátozások miatt két fordulóban bonyolították le a versenyt; a régiós döntőket az országos forduló követte. E…
Édesítőszer-kisokos
Itt a nyár. Sokan ilyenkor az átlagosnál is jobban igyekeznek odafigyelni arra, mit esznek, hogy a legjobb formájukban mutathassák meg magukat a strandokon, fesztiválokon. A kalóriabevitel csökkentése érdekében ilyenkor többen édesítőszerekre cserélik a cukrot bizonyos ételekben, italokban. De melyiket érdemes választani? E heti blogcikkünkkel, melyben három természetes édesítőszert mutatunk be, ebben szeretnénk segíteni.
Menta: hűsítő hatású fűszernövény a meleg ellen
A nyári kánikulában sokszor nem vágyunk többfogásos lakomákra, inkább olyasmit szeretnénk fogyasztani, ami kicsit lehűt bennünket. Az ilyen alkalmakkor egy hűsítő mentával fűszerezett fogás vagy ital különösen jól tud esni.
Játsz az étellel! – Szuper konyhai játékötletek a nyári szünetre
„Az étel nem játék” – hallhattuk gyakran kis korunkban a szülőktől, nagyszülőktől óvónéniktől. Pedig igenis nagyszerű és kreatív játékok készülhetnek ételek felhasználásával. Ha gondot okoz, hogyan kösd le a gyerkőcöket a nyári szünet alatt, válogass ezek közül az ötletes elfoglaltságok közül, melyekkel a legkisebbek is könnyedén elszórakoztathatják magukat a konyhában.
4+1 ikonikus fogás, amely bográcsban főzve az igazi
A nyár érkezése egyet jelent azzal, hogy végre kiszakadhatunk a négy fal közül, és bátran tarthatunk akár olyan szabadtéri programokat is, melyek éjszakába nyúlnak, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy a hűvös hazaüldöz minket. Kellemes nyáresti programok lehetnek például a barátokkal, ismerősökkel közös grillezések, bográcsozások. Ezen a héten néhány olyan fogást szedtünk össze, melyek szabadtéren, bográcsban főzve a legfinomabban.
Kedves nyári fűszerünk: a kapor
Május utolsó heteiben sok ízletes zöldséggel, gyümölccsel és fűszerrel együtt a karakteresen friss ízű kapor is megjelenik a piacokon. Ugyan a legtöbbször kifejezetten a gyalult tökkel együtt kínálják – hiszen a finom tökfőzelék elmaradhatatlan ízesítője –, számos más fogásnak is kellemes aromát adhat, ráadásul jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.