Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

food-6228244_1920

Gasztronómiai kalandozások a világ körül IV. – Törökország

Sorozatunk múlt heti cikkében az orosz konyhát mutattuk be, melyet számos nép és tájegység konyhája, hagyományai tettek igazán egyedülállóvá. Hasonlóan van ez az ezen a héten bemutatott török konyhával is.

food-1232326_1920

Gasztronómiai kalandozások a világ körül III. – Oroszország

Ha a világ országainak konyháiról beszélünk, gyakran beleeshetünk abba a hibába, hogy a kelet-európai, közel-keleti régiók országai lemaradnak a listáról, noha némelyek igen jelentős kulináris hagyományokkal rendelkeznek. Cikkünkben most Oroszország gasztronómiájában mélyedünk el.

melissa-walker-horn-URSho6okPfs-unsplash

Gasztronómiai kalandozások a világ körül II. – Nagy-Britannia

Ha szóba kerül a brit konyha, a legtöbb embertől legfeljebb egy elnéző mosolyra tellik, hiszen a szigetország nem a kiemelkedő gasztronómiájáról híres. Esetleg beismeri, hogy az angol reggeli és a fish&chips nem is rossz fogások. Ám a hagyományos brit konyha nem merül ki ennyiben.

sebastian-coman-photography-xR6_D4wKGc4-unsplash

Gasztronómiai kalandozások a világ körül I. – Franciaország

Ugyan a külföldi nyári vakáció sorsa még bizonytalan, blogsorozatunkban bejárjuk a világ különböző tájait. Az első állomás: Franciaország.

ice-2301602_1920

Hűsítő finomságok otthon akár fagylaltgép nélkül is

Ebben a nagy melegben nem csoda, ha máson sem jár az eszünk, csak hogy hogyan hűthetnénk le magunkat valami jeges nyalánksággal. E heti blogcikkünkben bemutatunk néhány ötletet, melyeket otthoni körülmények között is könnyedén elkészíthetünk. Semifreddo Az isteni olasz desszerttel nem lehet melléfogni. A nagyrészt tejszínből és tojásból készülő édességet bármikor könnyedén összedobhatjuk otthon, hiszen az…

luisa-brimble-2RrBE90w0T8-unsplash (1)

Egészségesen és kreatívan – Így dobd fel a salátádat

A nagy nyári melegben gyakran nem vágyunk háromfogásos ebédekre, vacsorákra. Ilyenkor kevés dolog esik jobban egy finom, friss salátánál. Azonban azt is megértjük, ha egy idő után unalmassá válik a csak salátából álló menü. Főleg ha ugyanazokkal az összetevőkkel készíted őket. E heti blogcikkünkben a saláták változatossá tételéhez adunk ötleteket.

nathalia-segato-HOYNVDyDMbA-unsplash (1)

Minden, amit a kávéról tudni kell VI. – Különleges kávékészítési eljárások

Ha szóba kerül a kávéfőzés, a legtöbben talán a kávéházakban is látható, nagy nyomáson működő espressogépekre asszociálnak, pedig az olasz kávékultúrában leggyakrabban alkalmazott elkészítési mód csak egy a számos eljárás közül, melyekkel finom, erőt adó italt főzhetünk a kávéból. E heti blogcikkünkben néhány kevésbé ismert, különleges kávékészítési módot mutatunk be.

iced-tea-241504_1920

Minden, amit a kávéról tudni kell V. – 5+1 hideg kávékülönlegesség

Megérkezett a naptári nyár, és reméljük, ezt most már hamarosan tükrözni fogja az időjárás is. Az új évszak érkezésének apropóján kávés blogcikksorozatunk e heti részében különleges, hagyományosan hidegen készített kávéitalokat mutatunk be.

nathan-dumlao-pMW4jzELQCw-unsplash

Minden, amit a kávéról tudnod kell IV. – Íme a legismertebb kávéitalok

Hazánkban a modern kávéházak megjelenésével leginkább az olasz kávékultúra honosodott meg. A legismertebb kávéitalok neve is az olasz nyelvből ered. Sokan azonban nem tudják, mit takarnak pontosan az elnevezések. Kávésorozatunk e heti cikkével ebben igyekszünk segíteni 

aromatic-1868978_1920

Minden, amit a kávéról tudnod kell III. – Ezért fontos a kávé pörkölése

Blogcikksorozatunk korábbi részében már említettük a kávétermelés azon lépéseit, amelyek a kávé aromájának kialakításában vesznek részt. Ezek közül a legfontosabb a kávébab pörkölése, amely alapjaiban határozza meg, hogy milyen ízvilágú ital készíthető a babokból.