Zila Blog
Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról
Pohárfajták – koktélos poharak
Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Íme a legfontosabb koktélos poharak!
Spárga, a tavaszi kedvenc
Sokunknak van rossz gyerekkori emléke vagy szörnyű konyhai élménye a spárgával, pedig ez a zöldség sokoldalú felhasználási módjával igazán színt vihet a tavaszi főzésbe.
Utazás a világ konyhái körül – Japán
Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Japánba látogatunk.
Az első magyar szakácskönyvek
Kínában már közel 3000 évvel ezelőtt, Európában a könyvnyomtatással szinte egyidőben, Magyarországon azonban csak a 17. század végén jelentek meg az első receptkönyvek. Bár azóta a magyar konyha is sokat változott, mégis vannak olyan receptek ezekben, melyek mai napig a gasztronómiánk alapkövei közé tartoznak. A legelső magyar receptgyűjteményt Misztótfalusi Kis Miklós írta és a Szakáts…
Hordj sütit!
Az nem kérdés, hogy mindannyian imádjuk a sütiket. De az igazi fanatikusok nemcsak megenni, de akár viselni is szeretnék a finomságokat, vagy legalábbis az apró másaikat.
Furcsaságok a magyar konyhában
Tejfölös túró, mákos tészta vagy épp zsíroskenyér? Nekünk mindennapos, azonban az idelátogató külföldieknek néhány dologtól leesik az álla. Íme néhány olyan fogás és szokás, ami a turistáknak igazán meglepő.
Jaj, de jó a habos sütemény
A sütemények szeretete az egész életünket meghatározza, így nem csoda hogy sok zenészt, énekest is megihlettek a különböző énekesek. Összeszedtük a kedvenc dalainkat, amiket igazán csak az édesszájúak érthetnek meg.
Húsvéti tojás – meddig tároljuk?
Nincs húsvét festett tojás nélkül. Ha pusztán dísznek szánjuk, érdemes a kifújt héjakat díszíteni, de persze a sonka és kalács mellé kínált főtt tojásokat is dekorálhatjuk. Azonban érdemes odafigyelni, hogy ezeket hogyan és meddig tároljuk.
Frissítő tavaszi turmixok
Már javában benne járunk a tavaszban, így egyre nagyobb a zöldség- és gyümölcskínálat, melyek segítségével pótolhatjuk a tél során elvesztett vitaminokat. De nem csupán megenni lehet ezeket, hiszen frissítő turmixokat is készíthetünk!
A húsvéti ételek eredete
A keresztény eredetű húsvét a karácsonyhoz hasonlóan mára Magyarország teljes lakossága számára ünneppé vált. Ehhez méltón pedig rengeteg hagyomány épült köré, s természetesen az ételek terén is megvannak az elengedhetetlen elvárások. A 8. században elterjedt ünnephez hamar hozzátársult az ételszentelés szertartása is. A hiedelem szerint a megszentelt húsvéti ételek megóvják a hívőket a mértéktelenség kísértésétől,…