Zila Blog

Érdekességek a Kávéházról, cukrászatról, gasztronómiáról

Libation Martini Cocktail

Pohárfajták – koktélos poharak

Ahányféle ital van, annyiféle pohár is, egy előkelőbb asztaltársaságnál vagy egy étteremben kiemelt fontossággal bír, hogy mindent a megfelelő eszközzel tegyenek elénk. Néha nehéz eligazodni a sok pohárféle között, de aggodalomra semmi ok, mi összeszedjük, miről mit érdemes tudni. Íme a legfontosabb koktélos poharak!

sparga

Spárga, a tavaszi kedvenc

Sokunknak van rossz gyerekkori emléke vagy szörnyű konyhai élménye a spárgával, pedig ez a zöldség sokoldalú felhasználási módjával igazán színt vihet a tavaszi főzésbe.

Seafood Japanese Sushi Japanesefood Fish Food

Utazás a világ konyhái körül – Japán

Ahány ház, annyi szokás… ha ez így nem is feltétlenül igaz, az biztos, hogy országonként változnak az étkezési szokások. Cikksorozatunkban a világ különböző országait járjuk körül, ezúttal Japánba  látogatunk.

nicolette-recipe-book-step-1

Az első magyar szakácskönyvek

Kínában már közel 3000 évvel ezelőtt, Európában a könyvnyomtatással szinte egyidőben, Magyarországon azonban csak a 17. század végén jelentek meg az első receptkönyvek. Bár azóta a magyar konyha is sokat változott, mégis vannak olyan receptek ezekben, melyek mai napig a gasztronómiánk alapkövei közé tartoznak. A legelső magyar receptgyűjteményt Misztótfalusi Kis Miklós írta és a Szakáts…

macaron1

Hordj sütit!

Az nem kérdés, hogy mindannyian imádjuk a sütiket. De az igazi fanatikusok nemcsak megenni, de akár viselni is szeretnék a finomságokat, vagy legalábbis az apró másaikat.

sour-cream

Furcsaságok a magyar konyhában

Tejfölös túró, mákos tészta vagy épp zsíroskenyér? Nekünk mindennapos, azonban az idelátogató külföldieknek néhány dologtól leesik az álla. Íme néhány olyan fogás és szokás, ami a turistáknak igazán meglepő.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaj, de jó a habos sütemény

A sütemények szeretete az egész életünket meghatározza, így nem csoda hogy sok zenészt, énekest is megihlettek a különböző énekesek. Összeszedtük a kedvenc dalainkat, amiket igazán csak az édesszájúak érthetnek meg.

egg-328408_960_720

Húsvéti tojás – meddig tároljuk?

Nincs húsvét festett tojás nélkül. Ha pusztán dísznek szánjuk, érdemes a kifújt héjakat díszíteni, de persze a sonka és kalács mellé kínált főtt tojásokat is dekorálhatjuk. Azonban érdemes odafigyelni, hogy ezeket hogyan és meddig tároljuk.

smoothie-1578240_960_720

Frissítő tavaszi turmixok

Már javában benne járunk a tavaszban, így egyre nagyobb a zöldség- és gyümölcskínálat, melyek segítségével pótolhatjuk a tél során elvesztett vitaminokat. De nem csupán megenni lehet ezeket, hiszen frissítő turmixokat is készíthetünk!

easter-breakfast-1181632_960_720

A húsvéti ételek eredete

A keresztény eredetű húsvét a karácsonyhoz hasonlóan mára Magyarország teljes lakossága számára ünneppé vált. Ehhez méltón pedig rengeteg hagyomány épült köré, s természetesen az ételek terén is megvannak az elengedhetetlen elvárások. A 8. században elterjedt ünnephez hamar hozzátársult az ételszentelés szertartása is. A hiedelem szerint a megszentelt húsvéti ételek megóvják a hívőket a mértéktelenség kísértésétől,…